Cadmium in Noord-Limburg

Print
‘Morgen eten we toch schorseneren’ (HBvL, 29/03/05) over de vervuiling met cadmium in Noord Limburg. Als medisch milieukundige bij het LOGO (Lokaal GezondheidsOverleg) heb ik meegewerkt aan de preventiecampagne ‘Leven met minder cadmium’ die plaatsvond in mei vorig jaar en die georganiseerd werd door de Vlaamse Gezondheidsinspectie. Daarbij is ook de folder ‘Leven met minder cadmium’ verspreid naar de bevolking met tips om blootstelling aan cadmium te verminderen.
Mr. Theuwissen spreekt in het artikel van een gehalte van 3,8 mg/kg cadmium in zijn tuin. De normale achtergrondconcentratie in bodems zoals in Noord Limburg ligt lager dan 1 mg/kg cadmium. De tuin van mr. Theuwissen bevat heel wat meer cadmium. Toch kan mr. Theuwissen nog veilig een aantal groentesoorten (bv. erwten, bonen, aardappelen, …) telen op voorwaarde dat hij ervoor zorgt dat de bodem niet te zuur is! Goed bekalken maakt de bodem minder zuur!
Als de bodem niet zuur is, is het cadmium veel minder beweeglijk in de bodem zodat het minder makkelijk in planten kan terecht komen. In tuinen waar het cadmium onder de 3 mg/kg bodem ligt, kunnen zelfs alle groenten veilig geteeld worden, steeds op voorwaarde dat de bodem niet te zuur is! Van nature zijn bodems in Noord Limburg nogal zuur zodat bekalken noodzakelijk is!
Mr. Bogaerts zegt dat ‘zijn schorseneren er toch goed uitzien’. Cadmium is pas schadelijk voor planten bij concentraties in de plant die vele keren hoger liggen dan normen voor consumptie. Het uitzicht van planten zegt dus niets over de concentratie cadmium in die plant.
Om de blootstelling aan cadmium sterk te verminderen, is het voldoende de maatregelen uit de folder ‘Leven met minder cadmium’ te volgen. Meer info over de medisch milieukundigen vind je op www.logolimburg.be.