Voedsel voor olie

Het was president Nixon destijds, dacht ik, die eens zei dat je een schandaal altijd best afdekt met een nog groter schandaal.

Rob Berkmans - Achel

En bovendien verkoopt een individuele aanklacht zoals die tegen kofi Anan of Ruud Lubbers altijd beter bij het publiek dan een regelrechte puinhoop die je in de eerste plaats zelf hebt geschapen.

Zo verdween vanaf 95 in het voedsel voor olie programa al jaarlijks 15 miljard dollar uit de boekhouding van BNP Paribas, die de fondsen voor de VN beheerde. En verder was het hele opzet gewoon een lukratief handeltje voor een aantal Russische en Franse oliemaatschapijen waaronder Lukoil en Total.

De VN zelf incasseerde per verkochte barrel 2.2% komissieloon, hetgeen nog eens resulteerde in een extra miljard per jaar.

10 miljard verdween verder in Irak zelf en in de zakken van de holding KPMG die vanaf februari 2004 met de goedkeuring van het Iraakse Ministerie van Olie, de Iraakse Centrale Bank, het Ministerie van Finaciën en de State Oil Marketing Association dit geld ging 'beleggen'.

Iemand die deze handel beslist geen windeieren heeft opgeleverd was de toenmalige voorzitter van de Interimraad en persoonlijke poulain van Cheney en Rumsfeld.

Maar een en ander wordt inmiddels 'grondig' onderzocht door de voormalige Amerikaanse voorzitter van de Federal Reserve Bank Paul Volker die nota bene door Anan zelf is aangesteld om dit onderzoek te leiden. Helaas zijn Volkers handen gebonden door het Kapitool en een hele trits lobbyisten en moet hij op zijn beurt de invloed toestaan van het advokatenbedrijf Patton Boggs, gevestigd in Washington DC, waarmee de cirkel rond is.

Chalabi wist immers als geen ander hoeveel miljarden dollars Cheney's Halliburton aan dit programma verdiend had én aan de oorlog in het algemeen ( naar schatting ongeveer 10 miljard dollar ) en begon als politicus in de ogen van de Amerikanen gewoonweg iets teveel invloed te verwerven. ( Vandaar de raid op zijn woning en zijn verwijdering uit de interimregering )

Maar dit alles veegt Uncle Sam uiteraard liever onder het tapijt en verschuift zijn eigen rol in het schandaal naar de achtergrond door een aanval in te zetten op een paar individuen met een onberispelijke staat van dienst. En dat gaat er bij het publiek natuurlijk veel beter in. Ik zou zeggen als gesneden koek. Overigens, de VN, wie zijn dat? Voor driekwart dezelfde landen die jarenlang fortuinen verdiend hebben aan grondstoffen en daarbij de Nato gewoon gebruikt hebben als gewapende arm. Zo simpel is dat. Tenminste wanneer je geen politicus bent ..