Vrijwilligerswerk Intersoc

Enkele weken verscheen er een artikel in de visie C.M. dat Testaankoop had onderzocht welke de beste vakantie-aanbiedingen waren. Intersoc vakanties kwamen daar als één van de beste aanbiedingen uit.

Roger Vanoevelen - 3530 Helchteren

Zo, dit is de ene kant van de medaille, maar er is ook nog de keerzijde. Namelijk de vrijwiliggers die zich daarvoor inzetten. Ik heb zelf 10 dagen als vrijwilliger gewerkt als restaurantdienst en heb daar slechte ervaringen aan overgehouden. Wat ik heb kunnen vaststellen, is dat er veel te weinig personeel in dienst is. Intersoc doet besparingen door minder personeel (vrijwilligers) te sturen, wat wil zeggen dat er harder moet gewerkt worden.

Wat ikzelf ervaren heb is dat deze mensen worden uitgebuit en meer uren moeten maken dan de voorgeschreven 38 u/week. Als 54-jarige onervaren vrijwilliger moest ik wel vroeger beginnen 's morgens en ook langer werken om het restaurant op tijd klaar te hebben en te poetsen. Wat ik dan nog beschamend vond, is het evaluatiegesprek. Volgens de chef-restaurant was ik niet snel genoeg om te functioneren in haar restaurant in Aussois in Frankrijk. (als dank voor mijn inzet) Het zou goed zijn als Testaankoop in deze vakantiehuizen ook eens ging kijken naar het personeel dat er werkt als vrijwilliger aangaande werkuren, accomodatie, eten enz., vooral in Frankrijk.

Ik vind als vrijwilliger dat Intersoc wat meer respect zou moeten opbrengen en minder druk zou moeten leggen op deze mensen.

Ik heb bij de terugreis in de bus gesproken met vrijwilligers die in Valmenier hadden gewerkt en ik heb daar geen positief woord van gehoord. Ook daar waren er dezelfde problemen. Als deze situatie blijft aanhouden, denk ik dat Intersoc in de toekomst problemen zal krijgen om voldoende vrijwilligers bijeen te krijgen. Ik zou zeggen: "eigen schuld, dikke bult".