VB versus VLD

Wat iedereen al wist, behalve de meeste Vlaams Belang-stemmers zelf natuurlijk, werd zondag (20.03.05) in de Zevende Dag nog maar eens duidelijk: Vlaams Belang is puur racisme. Een betere definitie van racisme kon Filip De Man niet geven. Volgens hem kan een moslim in geen enkel geval een democraat zijn, want de islam stemt niet overeen met een aantal fundamentele Europese principes die noodzakelijk zijn voor een democratie.

J.C.

Graag wil ik deze redenering even verder zetten. Een moslim past zich, aldus De Man, niet aan aan de Europese principes. Onder het VB-motto “aanpassen of wegwezen” mogen alle moslims dus hun spullen al pakken. Niet racistisch, zei u? Volgens de betrokkene in elk geval niet. Mr. De Man zei er in de Zevende Dag namelijk fijntjes bij dat zijn bewering absoluut niet racistisch is, want “voor een Vlaming die zich tot de islam bekeert geldt exact hetzelfde”. Dat racisme op basis van geloofsovertuiging evenzeer racisme is, weet hij blijkbaar nog niet.

En dacht u dat de partijvoorzitter De Man zou terugfluiten? Nee hoor, “wij zijn daar niet zo mee bezig”, was de reactie van Vanhecke.

Filip Dewinter pakt het nog net wat tactischer aan. Hij zegt namelijk eerst dat hij het niet eens is met De Man, om daarna diens uitspraken haast identiek te recapituleren. Hij wil eveneens niet antwoorden op de vraag of Naïma Amzil op een VB-kieslijst mag staan (als ze dat zou willen), maar heeft een dag eerder net gezegd dat hij uit zijn partij stapt als een moslim verkiesbaar wordt. Naïma is een moslim, dus vraag ik mij af waarom dat zo’n moeilijke vraag is.

Van waar kennen we dat? Was het ook niet Dewinter die vond dat de politiek de kunst moet kunnen sturen, en even later zei dat de politiek zich er niet mee mag bemoeien?

Dat de partij niet erg consequent bezig is, is wel vrij duidelijk. Zo tekent iedereen die een hoofddoek draagt een terugkeercontract, aldus Dewinter. Volgens Vanhecke is de hoofddoek een privé-zaak, en Annemans op zijn beurt vindt dat men daar vanaf moet blijven omdat het om een religieus symbool gaat. En voor Filip De Man gaat de hoofddoek duidelijk weer wél om een politiek statement.

Idem betreffende het al dan niet kiesbaar maken van moslims op de lijsten van het VB.

Annemans: “Het is een stap waar we binnen onze partij al een tijdje over nadenken. Nu hebben we verschillende kandidaturen binnen. Die zullen we goed afwegen. We willen geen excuusmoslims, maar inhoudelijk sterke kandidaten” (Het Nieuwsblad 14.03.05).

De Man: “Als dit een proefballonnetje is, zal ik daar met het grofste geschut op schieten. Ik wil dit onderwerp aan bod brengen op de volgende partijraad. Dan zal blijken dat Annemans helemaal alleen staat. Het zou me in elk geval verbazen als er iemand achter hem zou gaan staan” (Het Laatste Nieuws 15.03.05).

Het Vlaams Belang heeft precies last van de VLD-ziekte. Was het trouwens niet net het VB dat bakken vol kritiek had voor de liberalen op het gebied van zulke interne kwesties? Polspoel&Desmet (VTM 18.03.05) verwoordde het nog het best: “'België barst' is dé kreet van het VB. Maar misschien zitten de eerste barstjes wel bij het VB zelf.”