Geïsoleerd

Print
Geïsoleerd

Geïsoleerd

Vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere heeft gisteren ontslag genomen. Op Financiën wordt hij opgevolgd door Koen Geens. En Pieter De Crem wordt vicepremier.
Het ontslag van Steven Vanackere was onverwacht. Niemand vroeg er om, ook al lag de minister al een tijdje onder vuur omwille van zijn communicatie in het ACW/Belfius-dossier. Niet dat de minister manifeste fouten maakte, laat staan dat hij loog, maar het was niet goed en de minister weet dat ook.

Het probleem is dat de minister zichzelf isoleerde in dit dossier. Omdat hij niet alleen CD&V’er maar ook ACW’er is en daarnaast als minister van Financiën de voogdij heeft over de staatsbank Belfius, hield Steven Vanackere zich ver weg van de commerciële deals tussen ACW en Belfius. Deze opstelling werkte averechts. Daardoor sneed hij zich af van de nodige informatie en kon hij het parlement niet altijd even accuraat informeren over de deals.

Zijn ongewilde uitschuiver in verband met de rente - eerst 7,75%, dan 6,25%, uiteindelijk toch 7,75% - op de eeuwige achtergestelde lening van ACW aan Belfius, is daar een voorbeeld van. Even opmerkelijk is dat toen minister Vanackere in de problemen kwam, ACW en Belfius niets ondernamen om hún minister wel te informeren en te redden.

Hoe dan ook, de slechte communicatie zorgde voor ergernis bij de oppositie, maar ook binnen CD&V en bij de andere meerderheidspartijen, waar Open Vld er zelfs mee dreigde om de vraag van de oppositie naar een ACW-onderzoekscommissie te steunen. Of die er komt, is nog even afwachten. Voor Vanackere zou zo’n commissie geen slechte zaak kunnen zijn, daaruit zou kunnen blijken dat hij inderdaad niets fout deed.

Wouter Beke verraste met de aanduiding van Koen Geens als opvolger op Financiën. Koen Geens is gewoon hoogleraar aan de KU Leuven, kan als bestuurder bij BNP Paribas Fortis rekenen en deed als kabinetschef sociaal economische beleid bij minister-president Kris Peeters de nodige politieke ervaring op. Koen Geens is dus goed gewapend om straks als minister van Financiën mee te werken aan de begrotingscontrole 2013. De keuze voor Koen Geens kan tegelijk gezien worden als een bewijs voor de zwakte van de CD&V-fracties in Kamer en Senaat.

Wat het vertrek van Steven Vanackere betekent voor de positie van CD&V en bij uitbreiding de Vlaamse partijen in de federale regering-Di Rupo, is nog even afwachten. Met De Crem als vicepremier kan dat geen probleem zijn. Althans niet voor CD&V, misschien wel voor Di Rupo.

Eric Donckier