Autobedrijven

Dank u mijnheer Donckier, dat u een heet hangijzer “ opleiding van mensen in de knelpuntberoepen “ in de KERN van de krant brengt.

Guy Beckers, Federauto Limburg - Lanaken

Ook de autobedrijven vragen goed opgeleide mensen. Daarom hebben wij bij Federauto-Limburg, twee jaar geleden de Limburgse scholen bezocht die de opleiding autotechniek geven. De bezochte scholen doen grote inspanningen, doch de nodige uitrusting om de moderne technieken aan te leren ontbreekt, omdat ze voor de Limburgse scholen onbetaalbaar zijn.

Het is ook juist, de bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen, door hun mensen op regelmatige tijdstippen te laten bijscholen. Dit is zeker nodig in de autosector, gezien de zéér snelle evolutie van ondermeer de auto elektronica.

Maar beste heer, de Limburgse autobedrijven moeten voor het grootste percentage hun personeel naar Gent, Antwerpen of Brussel sturen, omdat de meeste opleidingen daar gegeven worden, dus elke cursusdag een rit van minstens een uur s’morgens en s’avonds + de nodige files. De Limburgse werkgever betaald dus per dag extra werkuren, de mensen die de opleidingen volgen zijn ongelukkig omdat ze vaak 12H van huis weg zijn om 5 uren les te volgen.

Op een half uur vanuit Hasselt in het Autoform te Luik is alle high tech aanwezig , dit zijn we ook gaan bekijken, doch de Vlaamse opleidingcheques zijn daar niet geldig.

Nochtans zouden deze opleidingen ook in Limburg kunnen gegeven worden, want er zijn goede centra’s voorhanden, met zeer goede instructeurs en behoorlijk uitgeruste werkplaatsen, alleen de verantwoordelijken zouden eens rond de tafel moeten gaan zitten, om goede afspraken te maken, en om samen aan de bel te trekken, wat betreft opleidingen” auto” , we zijn in Limburg zéér slecht bedeeld.

Het is dan ook niet juist om de Zwarte Piet naar de bedrijven te sturen, het is een verantwoordelijkheid van verschillende spelers, daarom bezocht ik al vele opleidingcentra’s en verantwoordelijke beleidsmensen , wij hopen dat de resultaten kortelings positief zullen zijn.

Aangeboden door onze partners