In Liefde Misleid - Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Print

In Liefde Misleid - Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Bree -

Wat een leven! Wat een dramatiek! En wat een muziek! Deze 3 zinnetjes waren de spontane reactie na de lezing over Tsjaikovski! Op maandagavond 25 februari gaf Jos Meersmans in het ontmoetingscentrum in Bree een sublieme voordracht over deze schitterende componist.

Niet alleen schetste hij een perfect historisch tijdsbeeld van het negentiende eeuwse Rusland waarin Tsjaikovski opgroeide, ook zijn familieleven, zijn kinderjaren, zijn jeugd, zijn studies en vooral zijn liefde voor muziek kwamen uitgebreid aan bod.

Het leven van Tsjaikovski liep niet altijd over rozen: zijn eeuwige psychische rusteloosheid en zijn verborgen, verboden geaardheid (homosexualiteit) vertroebelden zijn levensloop. Gelukkig had hij een aangeboren talent voor compositie en orkestratie! Zijn eerste, nu zo bekende pianoconcerto (in Bes groot op. 23) effende de weg naar de grote bekendheid in de Verenigde Staten, waar hij weldra beroemder zou worden dan in eigen land. Zijn vreemde vriendschap op afstand met een Russische dame, die hem mateloos bewonderde, bracht hem jarenlang een loyaal jaargeld op en het contact met een tweede vrouw, met wie hij na de nodige twijfels huwde, werd een vloek… Tsjaikovski maakte heel wat reizen. In 1891 kwam er een tournee in Amerika en in 1893 kreeg hij zelfs een eredoctoraat in Oxford. In dat jaar schreef hij ook zijn beste symfonie: de Pathetische (nr.6 in b klein op. 74). In datzelfde jaar stierf Tsjaikovski aan de cholera. Zijn turbulente en passionele leven hield hij zo goed mogelijk verborgen voor de buitenwereld, wat het mysterie rond zijn persoon alleen maar intrigerender maakt.

Deze en nog vele andere details uit het leven van Tsjaikovski kwamen we te weten en elke periode uit zijn leven leverde prachtige muziek op, die Jos Meersmans ook telkens liet beluisteren.

Het was een lange en boeiende uiteenzetting, doorspekt met prachtige muziekfragmenten, die door de aanwezigen met veel interesse werd gevolgd. Het applaus achteraf bewees hoezeer de voorstelling in de smaak was gevallen.

Na de lezing werd door Davidsfonds-Bree een Koffiestop gehouden ten voordele van Broederlijk Delen. Daar kon bij een kop koffie of een glaasje wijn nog even gezellig nagepraat worden.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio