Eén en Canvas

Lezersbrief van 07-03-’05.Uwantwoord is een voorbeeld van “naast de kwestie” en bovendien uit de lucht gegrepen. Uit deze brief moet ik afleiden dat de schrijver het oorspronkelijk artikel zelf niet voor de helft gelezen heeft, anders had hij wel geweten welke zenders en programma’s het bekijken waard zijn. De opsomming was eigenlijk niet te missen. Daarenboven is VTM geen nationale- maar een commerciële omroep. Met het inschatten van het kijkerprofiel zat U er ook volledig naast.

J.C.

Voor diegene die belangstelling vertoont voor wat ernstiger programma’s is het aanbod meer dan beperkt op onze nationale omroepen en is de geïnteresseerde verplicht ergens anders zijn gading te zoeken. Gelukkig is succes verzekerd bij buitenlandse zenders.

Voor het gedeelte “één” wordt na het journaal, en voor het item sport aan de beurt komt, uitgeweken. Dit is alles behalve “gekluisterd” aan de zender.

De schrijver gaat van het standpunt uit dat iedereen tevreden is met een overaanbod van sport en meer speciaal voetbal, niettegenstaande het hier volgens officiële cijfers om maximaal om één vijfde van de Nederlandstalige bevolking handelt, de luie-stoel sportievelingen meegerekend. Niet alle Vlamingen zijn sportfanaten. De objectieve verslaggeving, die U aanhaalt, bestaat uit een breed uitsmeren van randfutiliteiten die allesbehalve wetenswaardig zijn.

In het Belgisch voetbal zijn,zoals in alle landen, de ploegen samengesteld uit spelers, afkomstig uit het buitenland en aangekochte Belgische spelers, vreemd aan de regio van de ploeg. Om dan nog te spreken van een wedstrijd tussen streekploegen is gewoon absurd. Alleen de naam van de ploeg is streekgebonden.

Is het U ook opgevallen dat voor de sport de berichtgeving hoofdzakelijk bestaat uit het behandelen van dezelfde items in de verschillende programma’s verdeelt over dezelfde avond? Over herhalingen gesproken.

De nationale omroepen zouden beter hun geld besteden aan ernstiger dingen, in plaats van de middelen te verspillen aan nieuwe voetbalrechten. Er bestaan sportzenders in overvloed.

Omdat U niet meer beweringen uit het ijle zou moeten toveren: ik bezit een Tv met teletekst. Mijn afstandsbediening werkt prima, en VTM is zelfs niet geprogrammeerd en heb ik nooit bekeken. Met een satellietontvanger beschik ik over een zeer groot aantal bijkomende zenders, dus geen nood aan nr 42.

Mijn uitgaven zijn ook volledig onder controle, niettegenstaande de non-informatie van “één”.

Een onzinnige raad geven smeekt om een terechtwijzing; mijn tip voor de schrijver : neem buiten het voetbal en ontspanningsprogramma’s andere zenders en onderwerpen, die wat te bieden hebben, op in Uw kijkgewoonten, dan kunt U misschien een betere inschatting maken en wist U wat appelen en peren voorstellen. Maar als Uw “voetbalwetenschap” U tevreden stelt, mij niet gelaten, dat is Uw probleem, niet het mijne.