RVA-top boos?

Met interesse hebben wij Uw artikel over de RVA-controleurs aan de koffietafels van Nerem gelezen. We kunnen echter absoluut niet geloven dat er bij de RVA-top ook maar iemand boos is geworden.

Jan van Knippenberg en Maria Bongers - Kinrooi

Ons is namelijk iets gelijkaardigs overkomen. Mijn vrouw werkte indertijd nog deeltijds bij een deelkantoor van de ASLK. Ze was enkele jaren ervoor gevraagd als 2de medewerkster omdat ze vele jaren op een Nederlandse bank had gewerkt. Op een gegeven ogenblik was een van drie enkele maanden ziek en mijn vrouw wilde wel enkele namiddagen op verschillende tijden dan origineel waren afgesproken invallen. Niet voor extra overuren, niet voor extra vakantiedagen, maar enkel om de bank ter wille te zijn: ze zou de gepresteerde uren alleen op andere uren kunnen terugnemen. U begrijpt dat er bij een bediende bij een bank absoluut niet over zwart gepraat kan worden: elk uur werd wit, dus ongeveer 65% uitbetaald !! Enige moeilijkheden ware er met het exact en correct invullen van het moeilijke deeltijds formulier van de RVA (formulier C131B voor betrokkenen). Ze verdiende er ongeveer 30 Euro meer mee dan met het voltijdse dopgeld !!

Op een dag kregen ze bezoek : er was bezoek uit Hasselt. Met 2 man werd het kantoor afgesloten en één man moest subiet de papieren hebben! Als bij een overval werd het kantoor afgeschermd tot dat de vereiste papieren geproduceerd werden en het deeltijds formulier aantoonde dat er niets aan de hand was : het bleek een normale werkdag voor mijn vrouw te zijn. Toen alles in orde bleek konden deze heren weer tevreden in hun wagen stappen en de weg naar Hasselt aanvatten, na een welovergoten lunch natuurlijk.

Het bleek dat ter voorbereiding van deze overval ze het huisadres van de zelfstandige bankwerkgeefster al bezocht hadden en dat het niet bij deze keer bleef: in totaal zijn deze heren 3-maal naar de hier afgezakt om iemand te controleren die absoluut niet kon frauderen en zeker op geen elke manier vanuit zwart kon betaald worden.

Zonder dat we iets van de rentabiliteit van deze overheidsinstantie weten vragen we ons nog steeds af: is dit niet een bewijs van het volledige onvermogen van de inspecteur generaal van de RVA. Is dit geen reden voor ontslag: laat hem aan de lijve ondervinden wat het is om gecontroleerd te worden als hij geen werk heeft en wat er gebeurt als niet-anonieme tips volledig anoniem behandeld worden (waarom niet open bloot ermee naar de beschuldigde stappen ??). Eenvoudig boerenverstand is alles wat deze controleurs en de directeur generaal nodig hebben en hier blijven ze schromelijk in gebreke. Wijst er dit niet op dat ze volledig ongeschikt zij voor deze job en er met woord ontslag ook in hun richting kan gepraat worden?? We kennen nog wel enkel andere voorbeelden van zinloze controles, ze komen direct naar voren als ze dit verhaal vertellen. Heel Vlaanderen kan U dit soort verhalen naar voren brengen en meestal ook schriftelijk bevestigen. De RVA is echter de meest antieke dienst op dit gebied. Ze zijn echt in de jaren van de papieren oorlog naar de jacht op de werkschuwe werkloze blijven steken.

Koffiedames en bankbedienden controleren zal de georganiseerde fraude in de 'belangrijke' sectoren echt terugdringen??? Welke onzinnige uitspraak is dit?

Mogen wij vragen of er a.u.b. iemand bij ons waanzinnig aantal 'hype'- ministers is die zijn verantwoordelijkheid opneemt en de top van de RVA eens op het matje roept??

Wie zal nu eens de meerwaarde (BTW weet u wel) van de regeringscontroleurs gaan berekenen en/of de toenemende meeropbrengst van al weer een extra administratie gaan berekenen? Wordt het niet hoogtijd dat we gaan decrederen dat de wetten van Europa naar België moeten gecopiëerd worden en daardoor alle andere Vlaamse ideeën eerst naar het Europees parlement moeten gestuurd?

We kunnen zeker niet minder werkloosheid creëren door meer ambtenaren of parlementairen aan te stellen: nooit zal er meer sprake kunnen zijn van een bijna volledige tewerkstelling. Maar wanneer, oh wanneer zal dit eenvoudig economisch principe van de toekomst eens bij onze politiekers (waarvan de meeste nog nooit één ons aan de Vlaamse meerwaarde hebben bijgedragen door in een vrij beroep te werken) doorgedrongen zijn ???

Is het bedoeling van de politiekers om al die sociale regels en administraties zo komplex mogelijk te maken om toch de betrokkene rechthebbende door een hele batterij 'ambtenaren op koste van de berlstingbetaler' te laten rondtoeren??