AB InBev - Aandeel crasht na nieuws over rechtszaak in VS

Print
AB InBev - Aandeel crasht na nieuws over rechtszaak in VS

AB InBev - Aandeel crasht na nieuws over rechtszaak in VS

In de Verenigde Staten is een juridische procedure opgestart tegen de Belgisch-Braziliaanse brouwer AB InBev om de volledige overname van Grupo Modelo te verhinderen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten is die overname een bedreiging voor de concurrentie op de binnenlandse biermarkt.
Het aandeel van AB InBev crashte na de bekendmaking van het nieuws. Het ging meer dan 7 procent lager, volgens de krant De Tijd verloor het bedrijf in één klap 7,6 miljard euro aan beurswaarde, of de waarde van Belgacom.

AB InBev heeft reeds de helft in handen van Modelo, dat het populaire bier Corona brouwt. In juni vorig jaar bereikte de Belgisch-Braziliaanse brouwer een akkoord met de Mexicanen om de resterende helft over te nemen, waarvoor het naar eigen schatting 20,1 miljard dollar (ongeveer 15 miljard euro) zou neertellen. In augustus vorig jaar waren er echter al eerste berichten dat de Amerikanen moeilijk deden over de deal. AB InBev zou toen gesprekken gevoerd hebben met het Amerikaanse ministerie van Justitie, waarbij er sprake was dat er mogelijk "enkele toegevingen" moesten gebeuren. Maar vandaag is bekend dat de Amerikaanse autoriteiten de overname helemaal niet zien zitten. Volgens hen zou deze overname de concurrentie op de binnenlandse biermarkt verstoren. Ze vrezen vooral de bierprijzen zullen stijgen en er geen aanzet meer zal zijn om de kwaliteit of innovatie te verhogen.De rechtszaak wordt gevoerd in Washington DC. "Met deze procedure willen we voorkomen dat AB InBev Grupo Modelo zou elimineren als een belangrijke, onafhankelijke concurrent in de bierindustrie", staat er in het document dat bij de rechtbank werd neergelegd.Niet alleen het aandeel van AB InBev kreeg vandaag klappen op de beurs. In Mexico ging de koers van Grupo Modelo tot 10 procent lager.