Toni en Rita stonden 24 jaar achter toog van AFI

Print
Toni en Rita stonden 24 jaar achter toog van AFI

Toni en Rita stonden 24 jaar achter toog van AFI

Genk -

Midden in de Stalenstraat van Waterschei vind je het clubhuis van de vzw AFI. De afkorting staat voor Associazione delle Famiglie Italiane, of Vereniging van Italiaanse Gezinnen. Het huis heeft een erg lage drempel, staat voor iedereen open en brengt een erg divers publiek samen, zowel verenigingen als individuele mensen.

Heel wat ex-mijnwerkers behouden dankzij de toog een gevoel van verbondenheid. Naast Italiaanse migranten komen en ook mensen met Turkse en Marokkaanse roots, en politieke vluchtelingen. Je hoort er Genkse citétaal naast Plat Genker.

Toni Grecuccio en Rita Saputelli zijn sinds jaar en dag het gezicht van het verenigingshuis. Het was in 1989 dat ze bij AFI begonnen met de permanentie en bediening. De club lag toen nog in de Waterstraat. Ze vlogen er met een legendarische werkkracht in: 's morgens om kwart voor negen zetten ze alles klaar, en om drie uur 's nachts sloten ze af. Daarna poetsten ze het café nog en deden ze de vaat. Maar ook de laatste jaren waren ze alle twee, als een onafscheidelijk koppel, in de weer van 9 uur 's ochtends tot 11 uur 's avonds. Weinigen zullen het hen nadoen.

In de AFI heerst er altijd een zuiderse drukte met heel verschillende mensen en karakters. Toch slaagden Toni en Rita erin om vanuit een innerlijke rust voor iedereen hulpvaardig te zijn en een luisterend oor te lenen aan alle mensen in nood of met problemen. Ondertussen vond Rita ook nog de tijd om eenvoudige en toch verfijnde Italiaanse schotels te bereiden en voor enkele euro's aan te bieden aan al wie honger had. Elke woensdag was het pastadag. Regelmatig hielpen Toni en Rita mee aan kinder- of familiefeesten. Voor solidariteitsacties stonden ze altijd klaar, zoals na de aardbeving in Aquila (Abruzzen).

Toni en Rita vormden een ongelooflijk sterke tandem met een uniek talent voor dit werk. Woensdag 30 januari namen ze afscheid. Maar de medewerkers en klanten zullen hen nog lang in het hart dragen!

Op de foto van Dries Bergmans ziet u Rita en Toni tussen enkele bezoekers.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio