Bredere stoepen voor de Grote Markt

Print

De stad Diest start maandag 4 februari met de herinrichting van de Grote Markt. De varkensruggen verdwijnen, de stoepen worden verbreed tot de breedte van de huidige voetgangerszone. Ook de nutsvoorzieningen worden vernieuwd.

De stoepen worden heraangelegd in een gres platines, een harde zandsteen, tot aan de huidige voetgangerszone.

Dit geeft de horeca-uitbaters meer ruimte voor het plaatsen van terrassen. Anderhalve meter blijft vrij voor de voetgangers. De stoepen worden slechts twee centimeter hoog zodat ze makkelijk overrijdbaar zijn voor rolstoelpatiënten. Er komen twee laad- en loszones. Eentje aan de Belfius bank, een andere aan de Europabank. De huidige parkeerplaatsen blijven behouden. Bij het opmaken van de plannen werd rekening gehouden met voldoende ruimte om in en uit de parkeerplaatsen te rijden. De fietsenstalling tegenover de Lakenhalle wordt heraangelegd in een mozaïektegel. De stallingen zullen van de rijweg worden afgeschermd door een haag.

De plannen kregen een positief advies van Onroerend Erfgoed.

Maandag 4 februari wordt er van start gegaan met het opbreken van de stoepen. Op 18 februari starten de nutsmaatschappijen met hun werken. Zowel water, gas als elektriciteit worden vernieuwd. De verlichtingspalen worden ook tijdelijk weggenomen en gerenoveerd. In maart start de aannemer dan met de heraanleg van de stoepen. Tegen de zomer moeten alle werken beëindigd zijn.

De wekelijkse woensdagmarkt blijft gewoon plaats vinden op de Kaai en de Grote Markt. In functie van de werken zullen wel een aantal kramen herschikt worden.

De kostprijs wordt geraamd op ruim 200.000 euro.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio