Gemeente frist 26 oorlogsmonumenten op

Print

Gemeente frist 26 oorlogsmonumenten op

Riemst -

Op de kruising van Dorpsstraat en Zagerijstraat in Membruggen is woensdag de hele dag gewerkt aan de ontmanteling van het oorlogsmonument voor de gesneuvelden van WO I. Het is het eerste in een reeks van 26 monumenten. De renovatie past in de voorbereidingen van de 100ste verjaardag van het begin van de Grote Oorlog, die in 2014 wordt herdacht.


De Technische Dienst heeft momenteel een lijst van alle 26 oorlogsmonumenten in Riemst. Bijna allemaal zijn ze geplaatst ter ere van de overleden Riemstenaren in de Grote Oorlog.

Mathieu Eycken, schepen bevoegd voor Monumenten: “Een eerste taak was de precieze inventarisatie van alle oorlogsmonumenten op het grondgebied Riemst. We hebben in één moeite ook de monumenten die herinneren aan WO II opgenomen in de lijst. In de loop van 2013 zullen we elke monument indien nodig opkuisen of (indien mogelijk) zelfs renoveren. Zo zijn ze allemaal in goede staat bij de herdenking van de 100ste verjaardag van WO I, die uitbrak in augustus 1914”.

Ook enkele monumenten of kerkhoven uit WO II worden bekeken en waar nodig en mogelijk opgeknapt.

burgemeester Mark Vos: “Het is belangrijk om de geschiedenis van het zinloos geweld van beide oorlogen levendig te houden voor de huidige en toekomstige generaties. Daarom hechten we ook veel belang aan het nieuwe museumproject aan de brug in Vroenhoven, waar veel oorlogsgeschiedenis werd geschreven.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio