Hugo Musiek is wereldkampioen

Print

Hugo Musiek is wereldkampioen

Tongeren -

Mondial 2013, Wereldkampioenschap voor zang- en siervogels, dit jaar te Hasselt. Scotch Fancy. Rutten prijkt op de wereldkaart. Dankzij Hugo Musiek, reeds 20 jaar actief bezig met siervogels.

Hugo Musiek: “Ik heb het virus gekregen door mijn buren, ook actief met kanaries.

Sinds 10 jaar heb ik me volledig gestort op de Scotch Fancy.”

De Scotch Fancy is een ‘houding kanarie’. Deze werkhouding, die een halve maanvormige lijn dient aan te houden, met ‘de staart onder de stok’ wordt voor een deel aangeboren en voor een deel aangeleerd. Ook de bevedering moet glad en aansluitend zijn. Werk aan de winkel dus voor Hugo Musiek.

Kweken, selecteren, trainen (jawel!), het is een dagdagelijkse bezigheid. “Vooral vanaf half maart tot einde mei staat mijn hobby onder hoogspanning! Méér dan twee uur per dag bezig met de kweek, ringen, speciaal eigeel voederen, etc."

Mevrouw Musiek beaamt: “Zelfs onze vakantie dient aangepast aan het programma met de vogels, want vanaf september tot en met december zijn we haast elke week present op een tentoonstelling voor deze Scotch Fancy (zelfs tot in Italië!). Gelukkig kunnen we rekenen op onze dochter, als we toch even kunnen wegglippen…” Ze zegt dit met een knipoog, blijkbaar toch wel fier op haar man met deze speciale hobby.

Romantische namen als ‘Pierewiet’ of dergelijke zijn wel niet besteed aan deze gracieuze kanarievogels. HR154 is de benaming van de wereldwinner, ring nr 15.

“Heb al verschillende aanbiedingen vanuit Duitsland en Italië gekregen voor mijn wereldkampioen.”Prijzen wil Hugo niet verklappen, maar ik ben er zeker van dat je er toch enkele nullen achter kan plaatsen. Verkopen wil ie niet, hij investeert liever in de toekomst: “Ik ga ‘15’ op vier poppen (vrouwtjes) zetten”, verklapt Musiek met twinkelende oogjes,duidelijk gebrand op toekomstige titels.

IJdel is Musiek allerminst, hij verklaart zijn successen mede te danken door het delen van knowhow door François Steegmans uit Herderen, die zelf met de Border (een vollere,rondere kanarie) reeds 10 keer wereldkampioen was, en haast continu de hoofdprijs op de 1Dagshow te Antwerpen wegkaapt…

De Scotch Fancy is - naar men zegt - destijds ontstaan door kruisingen met de Belgische Bultkanarie, door Belgische zeelui in Schotland binnengebracht.. Door het behalen van de titel Wereldkampioen, brengt Hugo Musiek ook een beetje hommage aan de Belgische inbreng van deze toch wel speciale kanariesoort.

Afspraak met dhr Musiek op de volgende Mondial, 2014 te Bari, Italië!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio