Davidsfonds wandelde door winters Zammelen

Print

Davidsfonds wandelde door winters Zammelen

Borgloon -

Zondag 27 januari daagden er 17 dappere deelnemers op voor de jaarlijkse winterwandeling van het Davidsfonds. Startpunt was de St.-Amanduskerk van Zammelen.

Zammelen stond reeds vermeld op de Ferrariskaart uit 1777, als een gehucht van slechts enkele huizen.

Later bij de aanleg van de grote steenweg Hasselt - Tongeren, zou het een echt dorpje worden. In 1835 werd het een zelfstandige parochie met een bedehuis, dat in 1866 werd vervangen door de huidige neo-romaanse kerk. Het vermelden waard zijn hier zeker de mooie glasramen uit de jaren '60, vervaardigd door onze Loonse kunstglazenier Jos Knapen, ook lid van Davidsfonds Borgloon.

Reeds vlak achter de kerk, werden we geconfronteerd met de gladde situatie van de dalende paadjes met dooiende sneeuw. Gelukkig waren de gladste paden afgebakend met draad, zodat we ons konden vastklampen. Deze soms moeilijke situatie kon ons toch niet weerhouden om te genieten van de wandeling, die omwille van de toestand van het terrein werd ingekort tot 6 km.

Onze geroutineerde gids Roger Schreurs toonde ons in het gehucht Ridderherk, gelegen op de driesprong Jesseren-Kolmont-Overrepen, het huis dat ooit diende als gemeentehuis en waar hij getrouwd is met Huberte.

Verder op de route konden we een prachtig verbouwde vierkantshoeve bewonderen en vanop een uitkijkpost het leefgebied van de das overschouwen.

De maretakken waren ook alom aanwezig in de kale bomen. In de vallei van de Mombeek voelden we de koude niet meer, en het werd nog een aangename wandeling. Via het voetbalveld F.C. Kolmont wandelden we terug naar het vertrekpunt.
Een gedeelte van onze groep beëindigde de aangename namiddag in de sfeervolle brasserie 't Raedthuys in Kortessem.

Tekst: Monique Nelissen - Foto's: Judith Vandercapellen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio