Molenaars nemen deel aan Winterse MolenDag

Print

Molenaars nemen deel aan Winterse MolenDag

Bocholt -

De WMD of Winterse MolenDag is een initiatief van de Noord-Limburgse molenaars om jaarlijks samen te komen voor een uitwisseling en gewoon voor de gezelligheid. Op een ongedwongen manier stelt de organisator dan zijn molen voor en geeft een overzicht van de werking.

Dit jaar waren we op 26 januari te gast bij de molenaars van de Napoleonsmolen in Hamont-Achel. Een unieke molen die zowel graan maalt als olie slaat. Hij is een bezoek meer dan waard. Na een hartelijke begroeting met een drupke of iets fris kregen de molenaars uitleg over de verfwerken en de daarbij gebruikte technieken.

Harrie Meeuwissen overliep de werken en de daaraan gekoppelde financiering door de Vlaamse Gemeenschap. Hij legde de procedures en de te volgen weg uit aan de hand van de werken aan de Napoleonsmolen.

De gure wind en de natte regen deden ons al snel verlangen naar de warmte. Daar was voor gezorgd in de Burg, de echtgenotes hadden gezorgd voor een overheerlijk soep en een stuk Limburgse vlaai.

Er werd van de gelegenheid ook gebruik gemaakt om de stand van de wieken af te spreken. Op de Sevensmolen in Kaulille is men begonnen met de vreugde- en rouwstanden in te voeren. Dit leek de molenaars een goed idee. Er is nood aan een systeem voor de Limburgse Kempen, zodat een vreugdestand overal wordt herkend als vreugdestand.

De namiddag verliep verder in een gezellige en geanimeerde sfeer en werd afgesloten met de afspraak om volgend jaar opnieuw samen te komen. Op de groepsfoto staan Herman Leyssen (93) - de oudste molenaar van de regio - en Senne Adamcsyk,( 12) junior-molenaar op de Sevensmolen broederlijk naast elkaar.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio