Hasseltse kunstenaars exposeren in Wellen

Print

Hasseltse kunstenaars exposeren in Wellen

Hasselt -

Zondag 3 februari start er een nieuwe expositie in de Bottelarij. Het gaat om "Symbiose": een tentoonstelling van Jessie Georges & Pieter Bas.

Deze twee kunstenaars uit Hasselt wilde al een hele tijd samen een artistiek project loslaten in hun stad of daar buiten.

Uiteindelijk is het de bottelarij in Wellen, die hun deze kans geeft.

Jessie maakt sculpturen uit verschillende materialen. Het medium dient het idee, niet andersom. De relatie tussen natuur en cultuur is het belangrijkste thema in haar werk. Door haar ervaringen en liefde voor de natuur en dieren word de relatie die ze ermee heeft steeds in vraag gesteld. Dat doet ze door bewegingen in de natuur en de cultuur te bestuderen. ‘Beweging is belangrijker dan een onderwerp op zich: het definieert de identiteit van een organisme en van de mens. Ons beeld is gekleurd door onze hedendaagse (hyper)realiteit. We onderscheiden nuttige en minder nuttige organisme uit de natuur in functie van onze behoefte als mens. Wij vermenselijken ook natuurlijke organismen, en vergeten soms dat ze ook zonder ons bestaansrecht hebben. Wij denken door onze kennis dat we alles weten, maar zien slechts wat wij in onze menselijke ogen kunnen zien. Wie zegt dat de mieren de richting van de wind niet zouden kunnen beïnvloeden? Wij denken dat het niet het geval is, maar de realiteit is dat we dat tot nu toe nog niet hebben waargenomen.’ Om dit aan te kaarten, vermenselijkt ze elementen en bewegingen uit de natuur.

Voor Pieter zijn beeld en geluid synoniem. Als beeld en geluid de essentie zijn van communicatie, dan is visueel en auditief alles mogelijk. Zijn werk is soms ingetogen en dan weer een explosie van kleur. Zijn fantasie kan alle kanten uit gaan. Het zijn collages van interesses en gedachten van het moment. Het resultaat is interpreteerbaar naar een persoonlijke invalshoek. Hij staat toe dat banale details en simpele vormen een hoofdrol gaan spelen. Elk detail kan een trillend element zijn dat spanning geeft op het doek. Hij vraagt de toeschouwer dichter te kijken naar details en het geheel om zo nieuwe werelden te ontdekken. Pieter zoekt naar emoties en die zoektocht mag zijn eindresultaat zijn. De reis is de bestemming. De toeschouwer wordt uitgenodigd om mee te zoeken naar een harmonie die balanceert tussen minimalistisch en gestructureerde chaos. In 2009 won Pieter een academieprijs in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten.

Op 3 februari om 15 uur is iedereen welkom op de vernissage. Op 24 maart is het finissage vanaf 10:00 uur met een uitgebreid ontbijt tussen de kunstwerken
Op 31 maart sluiten we tentoonstelling af.

Inschrijven voor het ontbijt kost €20 en kan via
marielle.honings@gmail.com of 012/214284.

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen van
donderdag tot en met zondag
van 11.00 uur tot 20.00 uur.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio