Aanplant Euregionale vriendenboomgaard op het Plateau van Caestert

Print

Aanplant Euregionale vriendenboomgaard op het Plateau van Caestert

Riemst -

Op vrijdag 18 januari kwamen een 50-tal personen van meerdere instanties samen om de Euregionale vriendenboomgaard op het Plateau van Caestert officieel te openen. Deze vriendenboomgaard is de eerste vriendenboomgaard voor Vlaanderen i.h.k.v. het project ‘Bloesemlint, tussen mens en landschap’ en ‘Maastricht Culturele Hoofdstad 2018’.

Het project is een initiatief van Instandhouding Kleine Landschapselementen Limburg (NL), De Winning en het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren.

Burgemeester Mark Vos van de gemeente Riemst verwelkomde de genodigden. Paul Debey, directeur van IKL lichtte het project toe waarna de nieuwe deputé van Leefmilieu, Ludwig Vandenhove een woordje uitleg deed over het milieubeleid van de provincie Limburg. Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement vertelde hoe hij destijds het landschap van het Plateau van Caestert heeft beschermd. Daarna kwam Walter Roggeman, voorzitter van Natuurpunt zijn verhaal uit de doeken doen over het Plateau van Caestert als trefpunt voor natuur en cultuur. An Digneffe, algemeen coördinator van het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren sloot de speech af met een woordje uitleg over het Landschapsloket.

Na de speech werd de Euregionale vriendenboomgaard aangeplant.
De vriendenboomgaard telt 25 fruitbomen en werd aangeplant door een samenwerking van volgende partners: Instandhouding Kleine Landschapselementen Limburg, De Winning, Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren, gemeente Riemst, Natuurpunt, HeidelbergCement en CBR.

De boomgaard is een eerste stap in Vlaanderen om het project 'Bloesemlint' van start te laten gaan. Er worden in de toekomst rond de dorpskernen in Zuid-Limburg heel wat boomgaarden aangeplant en hersteld. Deze boomgaarden zullen een lint van bloesems gaan vormen doorheen het landschap, dat de verschillende functies en gebruikers met elkaar verbindt. Het bloesemlint bestaat uit objecten en activiteiten, die in verband staan met de boomgaard. Objecten en activiteiten waarin mens, recreatie, natuur, cultuur en voedsel al dan niet samen een rol spelen.

Er werd niet voor niets gekozen om de vriendenboomgaard van Vlaanderen aan te planten op het Plateau van Caestert, een natuurgebied van vzw Natuurpunt. Het Plateau van Caestert, gelegen op de grens van Vlaanderen, Wallonië en Nederland, is een beschermd landschap met een belangrijke natuurwaarde en een schat aan cultureel erfgoed. De site wordt gekenmerkt door zijn waardevolle hellingbossen, kalkgraslanden en mergelgroeven. Op deze plaats lag er een hoognederzetting uit de Ijzertijd en heeft Kasteel Caestert gestaan waar belangrijke verdragen werden ondertekend. Vandaag ligt er nog de waardevolle Hoeve Caestert die een ankerpunt vormt voor het weidse landschap. Een restauratie van de hoeve, met als nieuwe bestemming een trefpunt van natuur en cultuur, dringt zich op.
De vriendenboomgaard werd aangeplant bij Hoeve Caestert op de plaats waar in het verleden een oude boomgaard verdween.

Natuurpunt Riemst is tevreden over het feit dat er een goede samenwerking opgezet wordt door meerdere instanties om het landschap in de Euregio een duwtje in de rug te geven.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio