Bunker in Briegden wordt nu al gesloopt

De gemeente Lanaken is vandaag dan toch gestart met de sloop van de kanaalbunker BH2 te Briegden, ondanks het protest van de lokale bevolking en vele andere mensen binnen en buiten België.

Er zijn al flinke happen genomen uit het beton, gelukkig nog oppervlakkig en het ziet het erger uit dan het is, maar toch.

Guy Hoofs

Normaal zou de bunker in maart pas opgeblazen worden, maar toch is men vandaag al met een grote kraan begonnen om stukken uit de bunker te kappen.

Zou dit komen omdat men snel van de bunker af wilt, omdat er documenten op tafel zijn gekomen waaruit blijkt dat in de bunkers hier in de buurt asbest gebruikt is? Dit in de vorm van eternietbuizen met een doorsnede van 15 cm en vezelcementbuizen van 10 cm doorsnede en nog diverse koppel- en kniestukken, voor de verluchtingskanalen en granaatkokers, in totaal plus minus 9 meter met een geschat gewicht van ongeveer 200 tot 250 kg. Deze zitten ingemetseld in een ruim meter dikke muur van gewapend beton met diverse bochten om vijandelijke activiteiten van buiten uit te kunnen elimineren.

Uit plannen van de bunkers BH1 en BH5 die op details aan de buitenkant na het zelfde zijn, blijkt dat hier ook deze buizen zijn gebruikt, het zal dus zéér onwaarschijnlijk zijn dat men deze in de BH2 niet heeft gebruikt aangezien de bunkers door de zelfde firma indertijd gebouwd zijn op een afstand van ongeveer 90 tot 150m van elkaar af.Als men nu snel de bunker afbreekt en het puin opruimt is het voorbij en zal er een kleine aanmaning naar de gemeente komen, maar de bunker is dan toch al weg.Want heeft men wel een asbestinterventieplan opgesteld, wordt er alles aangedaan op de werf om fijn stofverspreiding tegen te gaan, is de aannemer bevoegd om met asbest houdend materiaal om te gaan en hoe wordt het materiaal verwerkt want dit mag niet naar een gewone betonbreker gaan. Spijtig dat men niet met de betrokken groep Bunker Briegden heeft gesproken, want zijn aan ver gevorderde alternatieven bezig die de gemeente géén geld gekost hadden om de bunker te behouden en te verplaatsen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio