Chauffeurs New Yorkse schoolbussen staken voor het eerst in 33 jaar

Print
Chauffeurs New Yorkse schoolbussen staken voor het eerst in 33 jaar

Chauffeurs New Yorkse schoolbussen staken voor het eerst in 33 jaar

Voor het eerst in 33 jaar hebben de chauffeurs van de beroemde gele schoolbussen in New York het werk neergelegd. Ze doen dat na een oproep van hun vakbond. Ongeveer 152.000 kinderen zijn getroffen.

De afdeling Local 1181 van de vakbond Amalgamated Transit Union (ATU) verduidelijkte niet hoelang de protestbeweging zal duren.

De afdeling bevestigde wel dat de actie voortgezet wordt, zolang het geschil over de bescherming van hun banen met de stad niet geregeld wordt. "De burgemeester kan deze staking doen eindigen wanneer hij het wil", aldus de vakbond. De ATU maant de ouders ook aan een petitie in te dienen op het stadhuis van New York. De burgemeester, Michael Bloomberg, beschuldigde de vakbond er dan weer van de duizenden kinderen en hun families "in de steek te laten". "De eerste dagen zal het een enorme chaos zijn", aldus Dennis Walcott, hoofd van het New Yorkse onderwijs, op de radio 1010 WINS. "Dat is al 33 jaar in New York niet meer gebeurd." De stad kondigde aan dat de kinderen gratis de metro kunnen nemen. Ook worden de kosten van eigen vervoer of taxi's terugbetaald. Het conflict draait om 1.100 contracten die aan private maatschappijen worden geboden. Zo wil Bloomberg de kosten van het schooltransport drukken. "Onze handen zijn gebonden aan de burgemeester, die onze contracten laat veilen zonder enige waarborg voor de veiligheid van de kinderen", aldus de vakbond.