Prodipresse roept op tot betoging in Brussel tegen Europese richtlijn over tabak

Print
Prodipresse, de vereniging van Franstalige kranten- en tijdschriftenverkopers, roept op om op 22 januari in Brussel te betogen tegen de herziening van de Europese richtlijn rond tabakproducten. Dat meldt Prodipresse.

Volgens de vereniging zullen de maatregelen een "directe impact hebben op de handelaars en, nog maar eens, een sector treffen die reeds alle moeite heeft om het hoofd boven water te houden".

"De sector maakt een moeilijke periode door. De huidige economische realiteit en de terugval van de verkoop van persproducten verzwaren de situatie van de persverspreiders nog", aldus Prodipresse. De vereniging benadrukt dat de verkopers afhankelijk zijn van drie categorieën van producten: de pers, de kansspelen en tabak. "Het is duidelijk dat wanneer deze maatregelen er komen, ze voor veel onafhankelijke dagbladhandelaars de genadeslag zullen toebrengen." Uit een studie uit mei 2012 door Prodipresse, de Vlaamse Federatie van Persverkopers (VFP) en Unizo bleek dat 30 procent van de omzet en 50 procent van de brutowinst van een kranten- en tijdschriftenwinkel voortkomt uit de verkoop van tabakproducten. Op 22 januari worden alvast delegaties uit heel Europa verwacht voor de betoging in Brussel.