Wie gaat met de 31ste varkenskop naar huis?

Print

Wie gaat met de 31ste varkenskop naar huis?

Meeuwen-Gruitrode -

Op zondag 20 januari staat Meeuwen-Gruitrode weer helemaal in het teken van de St.-Antoniusviering. Reeds 31 jaar zet de landelijke gilde Meeuwen in samenwerking met de Reengenoten en het gemeentebestuur de heilige St.-Antonius in de bloemetjes

Op het programma staat een misviering in het dialect, gevolgd door een verkoop per opbod voor het goede doel.

Na afloop van de misviering krijgen alle bezoekers van de mis een gratis tas soep aangeboden in ‘t Heem en is iedereen er welkom om te bieden op vleeswaren, gebak, kleinvee, rieten manden enzovoort. Het is afwachten wie er dit jaar met de felbegeerde varkenskop aan de haal gaat. De opbrengst van deze verkoop gaat zoals steeds naar een goed doel. Dit jaar zijn dat Ziekenpastoraal Meeuwen, Ziekenzorg Ellikom, Ziekenzorg Gruitrode - Neerglabbeek en Ziekenzorg Wijshagen.

Meg Van Hoef, schepen van Cultuur: “Ook deze 31 ste viering van de heilige St.-Antonius laten we in Meeuwen-Gruitrode natuurlijk niet aan ons voorbij gaan. Onze vroegere dorpsgenoten vierden deze heilige namelijk al in 1361. We maken er dit jaar weer een écht familiefeest van. Muziekvereniging De Heibloem zorgt voor de muzikale noot. Grootouders, ouders en kinderen zijn van harte welkom in ’t Heem.”

Antonius abt -beter gekend als ‘Antonius met het varken’- is de patroonheilige van de slagers en de hoveniers. Vroeger werd deze heilige aanroepen om verlost te worden van besmettelijke ziekten bij dieren en mensen.

Meg Van Hoef, schepen van Cultuur: “In Meeuwen-Gruitrode is St.-Antonius altijd een populaire heilige geweest. Onze St.-Antoniuskapel uit de vijftiende eeuw is daar bijvoorbeeld een stille getuige van. Met de jaarlijkse St.-Antoniusviering en de veiling van hammetjes, ‘heikies’ en worsten zetten we de traditie op een aangename manier verder.”

Programma: zondag 20 januari 2013:

09.30 u.: Dialectmis in de Sint-Martinuskerk in Meeuwen

10.15 - 12.30 u.: Verkoop bij opbod van varkenskop e.a. vleeswaren, pluimvee, gebak, wissen manden, etc…in ’t Heem in Meeuwen - De varkenskop wordt geveild rond 12.30 u.

Organisatie: Landelijke Gilde Meeuwen en Heemkundige Kring De Reengenoten

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio