Buurtwerking Vio Roy ontdekt geschiedenis van Gruitrode

Print

Buurtwerking Vio Roy ontdekt geschiedenis van Gruitrode

Meeuwen-Gruitrode -

Nauwelijks één week na de nieuwjaarsreceptie had de Buurtwerking Vio Roy (Verlorenstrraat – Ittervallei – Ophovenstraat) zijn tweede activiteit. Vorige zondag vond een historische wandeling door Roy (Gruitrode) plaats.

Jo Corstjens, een plaatselijke historicus, had een mooie route gemaakt.

Onder een winterzonnetje en lichte vriestemperatuur zijn er 25 buurtbewoners komen opdagen. Eerst werd aan de kerkover het ontstaan van Gruitrode verteld. Op verschillende belangrijke plaatsen werd halt gehouden. Langsheen de Lichtenberg en Café Evens kwam men aan bij monument van Phil Bosmans, de meest gelezen Vlaamse auteur, op het plein dat onlangs naar hem genoemd is. Deze beroemde schrijver is trouwens geboren in de Verlorenstraat.

Ook het kasteel mocht uiteraard niet ontbreken. In het verleden zijn er beroemde gekroonde hoofden langsgekomen. Via het Eikelenbosje en langs de Boerderij Kries kwam men terug aan de kerk. In de Sint-Gertrudis kerk. In de kerk werden enkele beelden besproken, zoals die van Sint Gertrude.

Tot slot kwam het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk): het beklimmen van de kerktoren, die trouwens dit jaar 100 jaar oud is. De toren is toen heropgebouwd na een brand door een blikseminslag. Voor vele was dit unieke gelegenheid om hun huis vanuit de kerktoren te bewonderen. Er werd druk van de gelegenheid om foto’s te maken. Deze activiteit was iets unieks en zal de deelnemers nog lang in hun herinnering blijven.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio