Jeugdkerk The Revolution: de kracht van het gebed

Print
Jeugdkerk The Revolution: de kracht van het gebed

Jeugdkerk The Revolution: de kracht van het gebed

Peer -

Jongeren zouden vandaag minder met geloof bezig zijn. De vrijwilligers van jeugdkerk The Revolution uit Limburg bewijzen echter het tegendeel. Vier keer per jaar organiseert de jeugdkerk een viering in het cultuurcentrum ‘t Poorthuis, in Peer.

Op 5 januari zette The Revolution het nieuwe jaar in met hun eerste dienst van 2013.

The Revolution is een christelijke kerkvereniging voor en door jongeren die een zo breed mogelijk publiek tracht aan te spreken. Bezoekers van alle leeftijden en overtuigingen zijn welkom. Om de drie maanden organiseren ze een jeugdviering, die momenteel al meer dan 300 bezoekers telt, een aantal dat blijft stijgen. Elke viering draait rond een specifiek thema. Deze bijeenkomst ging over de keuzes die je maakt bij de eerste stappen naar een christelijke levensstijl. De inkom is gratis. Voor de financiering is de jeugdkerk volledig afhankelijk van donaties van leden en sponsors.

Jeugddroom wordt jeugdkerk

De jeugdkerk werd opgericht in 2011 en startte met een eerste viering begin vorig jaar. De drijvende kracht achter The Revolution is eindcoördinator Tim Garré. “Op mijn zestiende woonde ik een jeugdviering bij in West-Vlaanderen. De preken waren gericht op de leefwereld van jongeren en er trad zelfs een bandje op. Ik dacht er meteen aan om zelf een jeugdkerk op te richten”, vertelt hij. Garré is nu een drieëntwintigjarige informaticaleerkracht en heeft zijn droom verwezenlijkt. Hij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt en speelt daarnaast zelf gitaar in de kerkband.

Jezus centraal

Garré kan rekenen op een uitgebreid team van medewerkers, stuk voor stuk jongeren tussen de twaalf en vijfentwintig jaar. Onder hen ook Ben Gielen, backstagemanager van de kerk. “Wij delen de mensen niet op in hokjes. Wij hebben respect voor alle overtuigingen. Tijdens onze vieringen staat het verhaal van Jezus wel centraal. Dat verhaal proberen we toegankelijker te maken voor jongeren. Maar mensen met een ander geloof zijn altijd welkom om een viering bij te wonen”, zegt hij. Al de leden van de jeugdkerk geloven sterk in de kracht van het gebed. Voor en tijdens de samenkomst wordt er gebeden. Daarnaast zijn er stille gebedsruimtes voorzien voor de bezoekers.

Uniek

Een doorsnee dienst van de jeugdkerk bestaat uit een mix van muziek, toneeltjes, filmpjes en gebeden. The Revolution nodigt elke bijeenkomst een gastspreker uit die de preek verzorgt. Deze keer was het de beurt aan de Nederlander Tim Demedts. Hij predikt regelmatig in zijn thuisstad Venlo. In Nederland zijn jeugdkerken een wijdverspreid begrip. In ons land is The Revolution bijna een uniek geval. Het enige alternatief in Vlaanderen is de jeugdkerk Impact uit Kuurne.

De blijde boodschap live gestreamd

The Revolution maakt gretig gebruik van moderne technologie. Elke viering wordt van begin tot einde gefilmd en live gestreamd via het internet. De opnames worden op dvd gebrand om gratis uit te delen. Om dit te realiseren heeft Garré een heel ICT-team achter zich staan. “We willen jongeren de kans geven zich te ontwikkelen en hun talenten te tonen. In de traditionele kerk en in het onderwijs krijgen ze die kans te weinig. We willen natuurlijk niemand vervangen, maar we zijn ervan overtuigd dat we een waardevolle aanvulling zijn”, zegt Garré. De volgende viering vindt plaats op 9 maart.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Stef Vananderoye


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio