De oorlog is begonnen

Print
De oorlog is begonnen

De oorlog is begonnen

‘You ain’t seen nothing yet’ (‘Wacht maar eens af’) van de Canadese rockgroep Bachman-Turner Overdrive lijkt nu al de retrohit van het jaar in politiek Brussel. Want net als N-VA-voorzitter Bart De Wever vorig weekend, eindigde ook sp.a-boegbeeld Ingrid Lieten haar nieuwjaarstoespraak voor sp.a Limburg gisteren met deze slogan.
“Ons verhaal van hoop zal de zurigheid overwinnen”, voegde ze daaraan toe, doelend op de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen in 2014. Het moge duidelijk zijn: de oorlog om de moeder aller verkiezingen is begonnen. Getuige daarvan de sp.a-raketaanval met straffe uitspraken.

Ingrid Lieten hekelde dat er geen dag voorbijgaat zonder dat haar partij wordt gestigmatiseerd, gemarginaliseerd, geminoriseerd of zelfs doodgezwegen. “Om ons kapot te krijgen worden de meest perverse trucs gebruikt”, klonk het. “Omdat de sp.a de meest geduchte tegenstander is in de realisatie van een rechts conservatieve samenleving.”

Ze stelde ook dat rechtse partijen schelden, verfoeien, redeneren in simplismen en de schuld altijd aan anderen geven. Als toetje schilderde ze de Vlaamse werkgevers van Voka af als baarlijke demagogen, genre Thatcher en Reagan, die enkel belastingen willen verminderen voor rijken en hoge inkomens.

Ingrid Lieten liet ook duidelijk verstaan waarom socialisten nodig zijn: om banen te scheppen; om de verdere dualisering tegen te gaan; om de klimaatcrisis het hoofd te bieden; om de kinderarmoede terug te dringen; om een warm Limburg en Vlaanderen te creëren waar welvaart eerlijk wordt verdeeld en waar iedereen bijdraagt aan scholen, wegen, ziekenhuizen, pensioenen, enz.

Het sp.a-boegbeeld zei ook af te willen van de symbolenstrijd in de politiek, van de polarisering, de nodeloze overdrijvingen en de karikaturen. Alleen jammer dat de Vlaamse minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding gisteren net die wapens gebruikte om de vijand de oorlog te verklaren. Die vijand heet de N-VA, de grootste partij van Vlaanderen waarmee ze al 3,5 jaar lang beleid voert in de Vlaamse regering. Die vijand heet ook Voka, de organisatie van Vlaamse werkgevers die elke dag opnieuw keihard werken en innoveren om jobs en welvaart te creëren. Die vijand heet ook de media, waar ze als minister voluit haar boodschap kwijt kan en waar ze gelauwerd dan weer bekritiseerd wordt.

Het siert Ingrid Lieten dat ze haar verantwoordelijkheid neemt en zich in 2014 als Vlaamse sp.alijsttrekker aan de kiezer wil presenteren. Die weet nu waarvoor Ingrid Lieten staat, en kan in 2014 dus een wijs oordeel vellen.

Yves Lambrix