‘Den arties’ (veearts Jansen van Vlijtingen) is niet meer

Print

‘Den arties’ (veearts Jansen van Vlijtingen) is niet meer

Bilzen -

Jarenlang was hij een bekend gezicht in Vlijtingen en omstreken. Men noemde hem ‘meester’ of ‘den arties’. Veearts Jansen Sylvain.

Dag op dag paraat 24/24, 7 dagen op 7, konden de boeren op hem rekenen.
Zelfs ’s winters, als de Vlijtingse wegen volledig dichtgesneeuwd lagen, dan trok hij gewoon met de slee door het dorp, om toch maar ter plekke te kunnen geraken en het dier in nood te kunnen verzorgen.

8 kinderen, jawèl! En die mochten tijdens de vakantie natuurlijk ook mee, om ‘biggen te ringen’ (destijds bij vaccinatie tegen varkenspest), of met hun tengere handjes ‘biggen af te halen’(bij een zeug die aan het ‘biggelen’ was).

Iedereen herinnert zich nog levendig de zwaar beladen, tjokvolle, hoogzwangere Mercedes, als mini-dierenkliniek, met meestal ook nog het karreke’ aangehangen, (om poten schoon te maken van de ‘koebeesten’), denderend over de kasseien van Spouwen. In Rijkhoven had hij zo altijd veel bekijks in de wei grenzend aan Alden Biezen: buitenlandse leden van de Europese Operaschool stonden zich dan te vergapen aan dat schilderachtig tafereel van die koeien in dat metalen ding. Er nog vleugels aan en Panamarenko zou er zijn patent hebben op staan!

In Eigenbilzen, Hoelbeek, Mopertingen, over heel groot-Bilzen had Veearts Jansen getrouw cliënteel. Als de meester je dan gedag zei, deed ie dat meestal door vanaf zijn stuur zijn wijsvinger omhoog te steken.

Zwaar labeur, dat was het, want de boer belde meestal last-minute, nadat ie zelf eerst met eigen middeltjes het zieke dier had willen beredderen. Het werd dus continu sjeezen van de ene kalving naar de andere. De klok rond!

Op het erf tikte ie altijd met zijn sleutel op het raam van de woonst om zijn komst aan te kondigen.

Tijden veranderen, sneller dan voorheen, veel boeren zijn er niet meer.
Nu dus ook Veearts Jansen, en verdwijnt samen met hem ook weer een beetje van het dorp van toen. Sylvain Jansen wordt zaterdag 12 januari begraven. Uitvaartplechtigheid in de Sint-Albanuskerk te Vlijtingen om 10u30.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio