'Den arties' (veearts Jansen) is niet meer

Print

'Den arties' (veearts Jansen) is niet meer

Riemst -

Jarenlang was hij een bekend gezicht in Vlijtingen en omstreken. Men noemde hem ‘meester’ of ‘den arties’: veearts Sylvain Jansen. Dag na dag paraat, 24 uur op 24, 7 dagen op 7, konden de boeren op hem rekenen.
Zelfs ’s winters, als de Vlijtingse wegen volledig dicht gesneeuwd lagen, dan trok hij gewoon met de slee door het dorp, om toch maar ter plekke te kunnen geraken en het dier in nood te kunnen verzorgen.

Acht kinderen, jawèl! En die mochten tijdens de vakantie natuurlijk ook mee, om ‘biggen te ringen’ (destijds bij vaccinatie tegen varkenspest), of met hun tengere handjes gemakkelijker ‘biggen af te halen’.
Iedereen herinnert zich nog levendig de zwaar beladen, tjokvolle, zwangere Mercedes, als mini-dierenkliniek, met meestal ook nog het over de kasseien denderende ‘karreke’ aangehangen, om poten schoon te maken van de ‘koebeesten’.
Als de meester je dan gedag zei, deed ie dat meestal door vanaf zijn stuur zijn wijsvinger omhoog te steken.

Zwaar labeur, dat was het, want de boer belde meestal last-minute, nadat ie zelf eerst met eigen middeltjes het zieke dier had willen beredderen. Het werd dus continu 'sjeezen' van de ene kalving naar de andere. De klok rond!
Op het erf tikte ie altijd met zijn sleutel op het raam van de woonst om zijn komst aan te kondigen.
Tijden veranderen, sneller dan voorheen, veel boeren zijn er niet meer.
Nu dus ook veearts Jansen, en verdwijnt samen met hem ook weer een beetje van dat dorp van toen.

Sylvain Jansen wordt zaterdag 12 januari begraven.
Uitvaartplechtigheid in de Sint-Albanuskerk te Vlijtingen om 10u30.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio