Delegatie KULeuven aanwezig op afscheid theoloog Lambert Leijssen

Print

Delegatie KULeuven aanwezig op afscheid theoloog Lambert Leijssen

Hamont-Achel -

Ruim 30 professoren en docenten van de KULeuven waren zaterdag 29 december aanwezig op de uitvaart van priester-theoloog Lambert Leijssen in de Sint-Laurentiuskerk te Hamont.

Deken Mathieu Plessers was de voorganger en werd geassisteerd door vicaris Jaak Janssen en Jan Coghe van de Leuvense universiteit, die ook de homilie uitsprak.

Jan Coghe wees op drie kenmerkende levenshoudingen van de overledene:
1. Het geloof dat bijv. gestalte kreeg in een speciale ruimte in het Pauscollege, in de kunstobjecten van o.m. Willy Ceyssens of in de muziek, waarbij Bert Leijssen bijzonder voorkeur uitte voor het oeuvre van Bach

2. Het gezag dat zich uitte in zijn vriendelijke gestrengheid op het Pauscollege, waarvan hij 20 jaar het presidentschap waarnam

3. Grenzen overschrijden: Lambert Leijssen liet zich sterk engageren door Vaticanum II, stond open voor de oecumenische beweging, begeleidde vele buitenlandse studenten en heel bijzonder uit Indië. Hij gaf er gastcolleges en zou er nog in de VS in dit najaar gehouden hebben, ware het niet dat zijn gezondheid hem dat belette.

Na afloop van de uitvaart werden nog enkele toespraken gehouden namens de faculteit Theologie door decaan Lieven Boeve, door de zus van Lambert, Mia en door een vertegenwoordiging van de scouts. Vicaris Jaak Janssen ging voor bij de Absoute.

De uitvaart werd zo een indrukwekkend afscheid, een “A’Dieu” voor een minzame priester van het bisdom Hasselt, de Leuvense universiteit en de kerk in Vlaanderen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio