Hasseltse zenmeditatie verhuist naar Bethanië-Godsheide

Print
Hasseltse zenmeditatie verhuist naar Bethanië-Godsheide

Hasseltse zenmeditatie verhuist naar Bethanië-Godsheide

Hasselt -

Precies drie jaar geleden wist Marc Journée in zijn geboortestad Hasselt een aantal mensen samen te brengen om een zensangha (meditatiekring) te vormen. Zen is een Japans woord voor meditatie en gaat terug op een bepaalde school in het boeddhisme.

Marc voelde al van in zijn studentenjaren een grote interesse voor de Japanse spiritualiteit.

Na zijn pensioen als docent psychologie en communicatie aan de Xios Hogeschool kon hij dit pad in volle ernst volgen, en hij genoot een opleiding bij de Japanse zenmonnik Ryotan Tokuda. Ondertussen is hij zelf tot zenmonnik gewijd.
De groep kwam elke maandagavond samen in het bezinningscentrum van Herkenrode. Enkele maanden geleden werd bekend dat op deze locatie alle activiteiten worden stopgezet aan het eind van het jaar. Bijgevolg moest er worden uitgekeken naar een nieuwe ruimte.

De gesprekken met Jaak Nijs, directeur van opvoedingscentrum Bethanië, verliepen erg hartelijk en brachten de oplossing. Enkele jaren geleden kocht Bethanië immers het voormalige bezinningscentrum van de jezuïeten in de rustige bossen van Godsheide, niet ver van het kanaal. Deze plaats straalt zeker de juiste harmonie en schoonheid uit om de meditatie te bevorderen, en op maandag 7 januari zullen hier de kussens een eerste keer op de matten gelegd worden.

Bethanië ligt in de Brugbemdenstraat, en het is meer bepaald in een losliggend paviljoen (zie foto) dat er een meditatieruimte zal ingericht worden. De zenbeoefening duurt van 20 tot 21.30u. Aan nieuwelingen wordt gevraagd om een half uurtje eerder te komen voor een woordje uitleg. Het is natuurlijk mogelijk om op voorhand contact op te nemen:

marc.journee@gmail.com of 019/69 81 84
Er wordt € 5 per avond gevraagd als deelname in de kosten.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio