Fluxys verwerft ook belang Endesa in Algerijnse gaspijplijn

Print
De Belgische gasnetbeheerder Fluxys heeft ook een akkoord met de Spaanse elektriciteitsproducent Endesa voor de overname van diens participatie (12 pct) in de Algerijnse gaspijplijn Medgaz. Eerder vrijdag raakte al bekend dat Fluxys het belang van Iberdrola (20 pct) in het project overneemt.
Na de overnames zal Fluxys voor 32 pct partner zijn in Medgaz, voor een totale overnameprijs van ongeveer 233 miljoen euro, preciseert Fluxys in een persmededeling.

Fluxys betaalt Iberdrola 146 miljoen euro voor het belang. Endesa krijgt 87 miljoen euro. De deal gaat pas door als de andere aandeelhouders in Medgaz (Sonatrach, Cepsa en GDF Suez) afzien van hun voorkooprecht. Daarnaast is er ook nog groen licht nodig van de Europese Investeringsbank, aangezien FLuxys zich garant stelt voor een lening van de EIB, toegekend voor de aanleg van de leiding. Fluxys verwacht beide transacties af te ronden in de eerste helft van 2013. De overname zal geen invloed hebben op de financiële draagkracht van Fluxys, klinkt het. De transacties worden deels opgevangen door een recentelijk doorgevoerde kapitaalverhoging van 140 miljoen euro. De bestaande aandeelhouders van Fluxys (Publigas voor 78 pct en het Canadese Fonds La Caisse voor 20 pct) legden 90 miljoen euro bij, de Belgische staat bracht via de FPIM (de federale investeringsmaatschappij) 50 miljoen euro in het laatje en werd voor 2 pct aandeelhouder. De Medgaz-pijpleiding werd in april 2011 operationeel. De pijplijn kan jaarlijks acht miljard kubieke meter gas vervoeren over een onderzeese afstand van 200 kilometer. De leiding vormt een strategisch belangrijke link voor Algerijns gas bestemd voor Europa. "Ze zal nog een belangrijker rol gaan spelen naarmate de Spaanse en Franse markten sterker met elkaar verbonden worden", verwacht Fluxys.