Tentoonstelling Hommage aan Jaak Savenay

Print
Tentoonstelling Hommage aan Jaak Savenay

Tentoonstelling Hommage aan Jaak Savenay

Hasselt -

Jaak Savenay *04-07-1925 † 25-11-1994

Opleiding aan de Normaalschool te Maasmechelen. Deze school heeft goede kunstenaars voortgebracht : o.a. Ludo Laagland, Rik Hoydonckx en Jan Hoogsteyns. Naast kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer was hij ook dichter.

Vergezelde de Tongerse kunstenaar Paul Noldus ("zijn meester" en tevens oom) op zijn schildertochten in de natuur. Kwam ook in contact met Leo Weltjens. Was lid van de Tongerse Kunstkring en leraar aan de Provinciale Landbouwschool te Tongeren. Hier kreeg hij van de lasafdeling regelmatig ijzerafval ter beschikking om er abstracte metaal constructies mee te bouwen. Een groot gedeelte hiervan is door Savenay vernietigd.

Tekende vooral landschappen, portretten, naakten en stillevens. Hij maakte ook metaalsculpturen. Typisch voor hem zijn tijdens een bepaalde periode de meestal langgerekte geschilderde portretten.

Nam vanaf 1963 deel aan verschillende individuele tentoonstellingen o.a. in de Helikon galerij te Hasselt, Begijnhof te Diest, Maasmechelen, Peer, Brussel, Tongeren enz.. Werk van hem was te zien in het Cultureel Centrum te Diest in 1968. Hij toonde hier gewassen tekeningen : Oost-Indische inkt op wit papier (o.a. kinderfiguurtjes). Verder stelde hij ook nog tentoon in Studio Rik Wouters te Brussel in 1969. Groepstentoonstellingen vonden o.a. plaats te Rekem in de Museumkerk (1979). Hier waren werken te zien van Noldus en Jaak Savenay. Waskrijttekeningen van hem waren te zien op een tentoonstelling in het Limburgs Interim Bureau (1976).

Savenay was ook medestichter van de beweging "Schuim" in 1972. Zij gaven ook een tijdschrift uit. Het was een groepering van schilders, dichters, schrijvers, beeldhouwers, filosofen enz.

Samen met Raf Verjans kunstjuwelen en sculpturen
06/01/2013 t/m 24/01/2013


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio