'Handen uit de mouwen', een dag vol inzet door jongeren

Print

'Handen uit de mouwen', een dag vol inzet door jongeren

Tongeren -

Op dinsdag 27 december hebben zich een zestigtal jongeren voor de drieëntwintigste keer ingezet voor hun actiedag: “Handen uit de mouwen”. ’s Morgens om 9u stroomden de jonge gasten vanaf 16 jaar samen in de jeugdlokalen om zich in te zetten voor bejaarden, zieken, armen, vluchtelingen en mensen met een handicap.

Je moet het maar doen, een hele dag van je vakantie opofferen om je gratis in te zetten voor de anderen. Een jongere formuleerde het zo: “De mensen moeten niet denken dat iedereen van de jeugd hetzelfde is.” En inderdaad, deze jongelui waren echt gemotiveerd !

Ze trokken dit jaar naar 9 verschillende initiatieven. Een groepje ging enthousiast te midden van de Tongerse marktkramers “soep op de stoep” verkopen, een actie van welzijnszorg voor de armen van bij ons. Nadien bakten ze wafels voor de hele groep vrijwilligers. Op de zorgboerderij Hoogveld was het echt de handen uit de mouwen steken: poetsen (soms al dansend), gezelschapsspelletjes spelen, bezig zijn in de stallen, tafels dekken, afwassen,... Twee vrolijke jonge meiden grapten dat ze zich prima thuis voelden tussen de varkentjes en wilden per se met zo’n biggetje voor lens. In het parochiecentrum werd een kerstfeetje voorbereid voor de vluchtelingen die Gastama opvangt. Ook was er een bedeling van kledij. In AZ Vesalius mochten ze eten geven, een babbeltje slaan, de post en kerstkaartjes uitdelen of onder begeleiding met zieken rond rijden. Een jongere zei me: “ Ik was verbaasd over een vrouw die gedurende 5 weken elke dag naast haar zieke man had gezeten. Dat is een levensles voor mij ! Dat is pas echte liefde !” Anderen droomden dan weer van een job als verpleegkundige of kinderarts.

In de instellingen voor bejaarden Sint-Franciscus, Eykendaal, De Kleine Kasteeltjes, Aurora en Demerhof werd er gesport met de bejaarden, liedjes gezongen, handen verzorgd of gemasseerd, pannenkoeken gebakken, gekiend met mooie prijzen, met de sjoelbak gespeeld, gezelschapsspelletjes gespeeld, kerstbollen geknutseld, eten gegeven,… maar wat vooral telde, was het warm hart dat deze jonge mensen staken in al deze activiteiten. Af en toe werd er ook goed gelachen, zeker toen iemand het had zien bliksemen, maar daar zat ik als fotograaf voor iets tussen met mijn flits.

Achteraf wisselden de jongvolwassenen gezellig hun ervaringen uit bij een wafel en een drankje. Ze vonden het leerrijk. Een jongere vertelde me: “ Toen ik vertrok had er iemand tranen in zijn ogen, dat betekent toch dat ik veel voor die mensen heb mogen betekenen en dat maakt me gelukkig.”

Handen uit de mouwen, een initiatief van Jongerenkerk Tongeren, heeft laten zien dat de jeugd zich kan inzetten en een hart heeft voor anderen, dat jongelui blijdschap kunnen uitstralen naar anderen en dat dat aanstekelijk werkt op hun omgeving. Deze jeugd mag fier zijn op wat ze vandaag weer voor zovele mensen betekend hebben.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio