Lezingen voor kinderen in het Gallo-Romeins Museum

Print
Tongeren -

Vanaf begin januari loopt in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren een nieuwe lezingenreeks: ‘Spraakmakkers’. Doelgroep zijn kinderen tussen 7 en 14 jaar oud die geïnteresseerd zijn in het verre verleden. Experts vertellen helder en beknopt over toegankelijke onderwerpen als de lichaamsbouw van een neanderthaler en het Romeinse wc-gedrag.

Uiteraard is er veel ruimte voor vragen. De lezingen vinden plaats op de eerste zondag van januari, februari en maart 2013, telkens om 11 uur. Ook leergierige ouders zijn welkom. Toegang is gratis.

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren doet zijn naam als kindvriendelijk museum alle eer aan. Begin 2013 start het museum met een lezingencyclus voor kinderen. Het initiatief kreeg de speelse naam ‘Spraakmakkers’. Een uur lang is de spreker de kameraad van de jongeren. Vol enthousiasme vertelt de expert over zijn lievelingsonderwerp. Een moderator van het museum neemt de rol op van ‘go-between’ en helpt de jongeren om hun vragen te stellen.

Tijdens de eerste editie van ‘Spraakmakkers’ zijn taxidermist-kunstenaar Dirk Claesen en archeologen Bernard van Daele en Gemma Jansen te gast. Dirk Claesen doet uit de doeken wat er allemaal bij komt kijken om levensechte neanderthaler-figuren te maken. Bernard van Daele vertelt vol bravoure hoe het eraan toeging in het Romeinse leger. En Gemma Jansen weet alles over het toiletgedrag van de Romeinen.

De lezingen vinden respectievelijk plaats op 6 januari, 3 februari en 3 maart 2013. Ze starten stipt om 11 uur. Uiteraard zijn ook ouders meer dan welkom. Reserveren is niet nodig. De toegang is gratis.

Als het project succesvol is, zal het in 2014 worden verdergezet.

PROGRAMMA

zondag 6 januari 2013

Net echt

In het Gallo-Romeins Museum staan beelden die net echt lijken. Prehistorische mensen en dieren, heldhaftige Galliërs en stoere Romeinen, … ze werden allemaal gemaakt door Dirk Claesen en Hedwig Snoeckx. Vraag je je ook af hoe Dirk en Hedwig weten hoe een neanderthaler eruitzag? En wil je graag ontdekken hoe ze zo’n beelden boetseren? Voor één keer verklappen deze kunstenaars hun geheimen.

zondag 3 februari 2013

Ten aanval!

Rond 52 voor Christus verovert het Romeinse leger onze streken. Romeinse soldaten waren stoere, taaie kerels die geen medelijden hadden met onze Gallische krijgers. Archeoloog Bernard Van Daele speelt Quintus Spurius Ligustinus. Deze gepensioneerde soldaat verschijnt in volledige gevechtsuitrusting. Hij vertelt je alles over zijn leven in het Romeinse leger.

zondag 3 maart 2013

Broekschijters?

Ook Romeinen moesten wel eens naar het toilet. Net als jij. Heb je je wel eens afgevraagd hoe ze dat deden? Heel anders dan nu. We verklappen al een beetje: ze gingen vaak samen met anderen, gebruikten een stok met een spons en vonden het doodeng om naar de wc te gaan. Archeologe Gemma Jansen weet nog veel meer over het rare wc-gedrag van de Romeinen.

Meer info:
Patrick Mathei
stafmedewerker communicatie
tel.: 0496 69 06 76, e-mail: grm@limburg.be
www.galloromeinsmuseum.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio