Nieuwsjagers bezoeken de offsetdrukkerij van Concentra in Beringen

Print

Nieuwsjagers bezoeken de offsetdrukkerij van Concentra in Beringen

Lanaken -

Een veertigtal nieuwsjagers had ingeschreven voor een bezoek aan de Drukkerij Concentra in Paal-Beringen. Een rondleiding met gids zou ons daar uit de doeken doen hoe de krant gedrukt wordt.
Alvorens de persen, van de moderne Offset drukkerij, te bezoeken met een gids, werden we in de inkomhal verwelkomd door de mannen en vrouwen van de eindredactie per cluster van Het Belang van ….

., in ons geval de cluster Bilzen, Lanaken, Riemst, Bilzen Voerendaal.
Stijn Meuris ,die een Column voor zijn rekening neemt in het Belang van Limburg, kwam ons daarbij een uiteenzetting geven, hoe hij zijn column schrijft, aan de hand van een actuele foto uit de krant. Daarna werd er aan de hand van een Power-Point uiteengezet waarom de krant overgegaan is om de burgers in te schakelen bij het maken van de krant. De idee om dit te doen werd een jaar geleden gelanceerd en intussen zijn er een groot aantal geregistreerde schrijvers uit heel Limburg in de pen geklommen om hun plaatselijk nieuws aan te brengen dat eerst online verschijnt en ’s zaterdags in de papieren uitgave van Het Belang van Limburg.
Dit deel van de weekendkrant is ook opgevallen bij de handelaren en zelfstandigen, die graag een plaatsje willen tussen al dat plaatselijk nieuws.
Aan het begin van de immense, vier verdiepingen tellende, offsetinstallatie werden de maagdelijk witte, onbeletterde papierrollen ingelegd en door de machine geleid. Om aan het eind ervan , na het passeren van meerdere op rollen bevestigde offset positieve printplaten en het snijden op maat, de machine, beletterd en voorzien van foto’s en printen in vierkleurendruk, te verlaten, klaar voor de bedeling.
De computer speelt in dit drukproces een grote rol. Toch dienen er nog mensenhanden aan te pas te komen, om elke dag een krant vol met regionaal, nationaal en zelfs internationaal nieuws te drukken.
Bij het gehele drukproces speelt veiligheid een grote rol. Aan het eind waar de bedelers al stonden te wachten, kreeg iedere deelnemer een krant vers van de pers. Zelfs de eindredactieleden waren benieuwd naar het eindproduct van de dag.
Het was een boeiende en leerzame dag in het bedrijf van Concentra dat regelmatig mensen uit tal van verenigingen over de vloer krijgt voor een rondleiding. Het is zeker de moeite waard.
Het is dan ook een plezier een deeltje bij te dragen aan de krant als nieuwsjager.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio