Buitenlanders en malaise duwen bouwbarometer naar laagterecord

Het illegaal werken met te goedkope buitenlanders en de lage investeringsbereidheid van particulieren, professionelen en overheden zorgen ervoor dat de bouwbarometer van Bouwunie in het vierde kwartaal van dit jaar een diepe duik maakt tot 94,5 punten.

belga.be

Dat is een absoluut laagterecord en maar liefst anderhalf indexpunt minder dan tijdens het derde kwartaal van dit jaar. Dat meldt Bouwunie, de unie van het kmo-bouwbedrijf.

Het is ondertussen van het voorjaar van 2011 geleden dat de bouwbarometer nog positief kleurde.Veertig procent van de bouwkmo's verwacht in 2013 slechtere zaken te doen dan dit jaar. "De malaise en dan vooral de lage investeringsbereidheid (...) houdt spijtig genoeg aan. Daarnaast neemt de oneerlijke concurrentie enkel nog toe, waardoor de orderboekjes van de Vlaamse bouwkmo's die met eigen werknemers hun brood trachten te verdienen steeds moeilijker gevuld raken", betreurt Bouwunie.De bouwbarometer bevindt zich "ver onder de gezonde grens van 100,0 waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden". Van de Vlaamse bouwkmo's heeft 37 procent vandaag minder werk dan in september, 18 procent heeft meer om handen. De orderboekjes van de bouwbedrijven raken volgens Bouwunie maar zeer moeizaam gevuld. "Het is crisis en de (vaak erg oneerlijke) concurrentie speelt op het scherp van de snee", luidt het.De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, zijn volgens 42 procent van de bouwbedrijven gedaald. Ook kampt de bouw met een hoog aantal wanbetalers.De verwachtingen voor de renovatiemarkt zijn wel beter dan die voor nieuwbouw.