Kersthappening in Stokkem is succesverhaal

De Stokkemer kersthappening is een succesverhaal met een positief antwoord op de oververzadiging van kerstmarkten. De honderden, die meeliepen in de avondwandeling, genoten van de mooie versieringen, de verlichting en de hoofdzakelijk muzikale attracties.

Jean Pierre Yzermans

Op de hoek van de Maasstraat had het Okra-koor postgevat om met een flink gevuld programma de toehoorders in de sfeer van een ‘stille-vredige-nacht’ te brengen. Voor en op de pui van het stadhuis bekoorde het koor van Gruitrode. Hun bijdrage oversteeg tijd en volkerengrenzen.

Halfweg de wandeling werden de deelnemers getrakteerd op een kom hete ‘kerstsoep’.Het hoogtepunt van de avondtocht situeerde zich ‘Op de Botermarkt’. In dit historisch gedeelte van Stokkem, erg pittoresk met hoekige pleintjes waar de huisjes vredig tegen elkaar aanleunen, kwam de kerstboodschap tot zijn volle recht.

Jean Kenzeler, declameerde in naam van de kunstkring, een novelle geïnspireerd door de ‘goddelijke’ geboorte met innerlijke opbeuring. Hij deed het in het Stokkemer dialect waardoor het verhaal nog beter paste in de historische omkadering. De rode draad van het kerstepos draait rond een oude trekzak (accordeon). Spannend, om te eindigen met een kerst-zalig einde.

De wandeling eindigde aan het vertrekpunt: het stadhuis. Hier sloeg de meditatiewandeling om in een feestelijke verbroedering met glühwein, jenever, warme choco, broodjes en pikante worsten. De feestelijke aanwezigheid werd flink opgepept door de Meeswijker Briggelhanen die zich, om de avondkilte te verdrijven, de longen uit het lijf bliezen. Dat de verlichting en bijhorende versiering tijdens de eindejaarsperiode veel bekijks zullen hebben hoorden we al tijdens de happening.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio