We zijn weer in de ‘wensperiode’

We zeggen het mekaar, we schrijven het mekaar, we twitteren, we mailen: allemaal wensen. De tijd is weer aangebroken dat we zeer royaal omspringen met het elkaar toebedelen van wensen.

Sinds mensenheugenis zijn mensen vatbaar voor ‘wensen’, zij het om te geven, zij het om te krijgen.

Giedo Wysmans

Allemaal staan we er open voor. Wellicht zit dit in onze natuur ingebakken. Eigenlijk is een wens niet meer, of minder, dan een verlangen naar iets, of de verwoording van dat verlangen. En hoe blij kunnen we niet zijn als die wens dan ook nog uitkomt, 'vervuld wordt'.

Tal van verhalen dragen bij tot het magische sfeertje rond wensen, denk maar aan de vele sprookjes en volksverhalen. Deze sfeer trekt zich door in talrijke rituelen rond wensen: de kaarsjes op de verjaardagstaart uitblazen, de vallende ster, een geldstuk in de wensput gooien. Heel wat gelegenheden lenen zich ertoe om een wens uit te spreken.

Op de gemeenteraadszitting van vorige maandag (17.12) uitte onze uittredende burgemeester Etienne Steegmans de wens dat de nieuwe bestuursploeg in een goede verstandhouding zijn taak zou aanvatten. Ook nam hij het op voor de Diepenbekenaar: zijn wens bestond erin dat er alles in het werk zou gesteld worden om ervoor te zorgen dat ‘de mensen graag in Diepenbeek wonen’. Alzo uitte de afscheidnemende burgemeester zijn wensen.

Ook gemeenteraadslid Marleen Willems uitte een wens: dat de hondenliefhebbers hun viervoeter hun ‘kakskes’ ook zouden opruimen. Deze plastisch uitgesproken wens: “Als dien hond daar tekeer gaat gelijk een mitraillet, wie ruimt dan die smodder op”, werd door gelach onthaald, maar wel door iedereen begrepen. We ‘wensen’ het inderdaad niemand toe, de ‘kogels’ van de honden onder je schoenen.

Er wordt dus wat afgewenst; hoeveel wensen zal de burgemeester niet geuit hebben naar jubilerende koppels tijdens zijn 3 ambtstermijnen? En samengevat kunnen we stellen dat ze allemaal handelen rond ‘gezondheid en geluk’.

Op de bijgaande foto zie je de burgemeester in actie tijdens ‘het wensen’. Het zit ingebakken in iedere toespraak, in ieder kaartje. Nu dat de burgemeester straks zelf van de welverdiende rust kan gaan genieten, wensen we hem ook alle geluk toe in zijn nieuwe bezigheden.

Intussen zijn we aanbeland in die periode van het jaar dat we gretig omspringen met wensen, dat we er speciaal aandacht aan besteden. Ieder medium wordt ingeschakeld om zo origineel mogelijk uit de hoek te komen. En we genieten ervan, zowel van geven als van krijgen. We worden er zelfs een beetje melancholisch van. Misschien dat het ons wat ‘gevoeliger’ maakt, ons verbindt met wat echt telt; ons ‘gezond’ leven! Want gezondheid is nu eenmaal datgene wat je dat gevoel geeft, dat nù de mooiste dag van je leven is!

Giedo Wysmans


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio