Als dat geen jubileumjaar is voor Het Koleneind

Print

Als dat geen jubileumjaar is voor Het Koleneind

Hamont-Achel -

Na een heel jaar van feestelijkheden rond het 50-jarig jubileum van Buurtgemeenschap Koleneind, diende zich als afsluiting van dit feestjaar alweer een heuglijke gebeurtenis aan: onze kerststal hebben we dit jaar al voor de vijftiende (15de) keer rechtgezet.


Immers, in 1997 werd geopperd voor een duurzame kerststal, die tegen een stootje kon, en waarmee de kerstgedachte in de Buurt nog vele jaren levendig kon worden gehouden.

Jan Huijers en Bart Hendrikx werden bereid gevonden om het timmerwerk op zich te nemen, en de familie Van Vlierden-Emmers zou dikke planken leveren. In een mum van tijd stond het ding klaar om ineen geschroefd te worden. En dan, op 13 december 1997, stond hij er, op de hoek van ’t Koleneind en de Nieuwstraat.

Omringd door dennen die door de buren van her of der werden bijeengeronseld, heeft zich ieder jaar ditzelfde ritueel herhaald: opbouwen op de zaterdag na sinterklaas, en afbreken op de zaterdag na Driekoningen.

We mogen zeker in dit verband niet vergeten te vermelden dat de opslag van de grote stukken gebeurt bij buurman Johan en Elly, en het jezuskindje en de gewaden bij Mia en Harrie.

Ook de vrouwen en mannen van het burenbestuur steken hun handen duchtig uit de mouwen, als het tenminste niet te koud is, want werken met handschoenen is niet je dat. Altijd gaat het er ludiek aan toe, en de ene frats is nog niet uitgehaald of iemand anders moet het ook weer ontgelden.

Maar iedere keer sluiten we af met een kop koffie, een zelfgebakken cake of wafels, en een borrel om terug op te warmen. En steevast zorgen we ervoor dat we om 12 uur naar huis gaan, Mia en Harrie achterlatend met de afwas.

Iedereen die onze buurtwerking een goed hart toedraagt, mag zijn kerstgave deponeren in de offerblok bij de kerststal. Wij betalen daar het onderhoud en de stroom van.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio