Amnestygroep Hasselt voert actie voor Palestijnen

Op donderdag 13 december was er in het Parochiaal Centrum in Kiewit een Palestina-avond, ingericht door de vzw Kinderrechtenhuis en met medewerking en ondersteuning van o.a. Amnesty International Hasselt.

Eerst kwamen mensen aan het woord, die enkele maanden geleden een reis naar Israël/Palestina gemaakt hebben.

Ella Bormans

We kregen een impressie van hun reiservaringen en daarna een korte historische schets van het Israëlisch-Palestijns probleem.

Toine Vanteeffelen van Pax Christi International woont met zijn Palestijnse vrouw en hun kinderen in Bethlehem. Hij vertelde over het dagelijkse leven in deze stad.

En daarna kreeg Ismaël Khadhib het woord; vermits de man enkel Arabisch spreekt werd voor een tolk gezorgd. Het jongste zoontje van Abla en Ismaël Khadhib, de 12-jarige Achmed, werd in 2006 in Jenin door Israëlische soldaten neergeschoten. Zijn leven kon niet meer gered worden. De dokters vroegen of de organen mochten gebruikt worden om Israëlische kinderlevens te redden. In plaats van wraak kozen de ouders voor een vredevolle daad en zo schonken zij, dankzij de organen van hun vermoorde kind, het leven aan vier Israëlische kinderen. De getuigenis van Ismaël Khadhib was indrukwekkend: de zaal luisterde geboeid naar de woorden van deze Palestijn. Het publiek kon ook vragen stellen, waarvan gretig gebruik werd gemaakt.

Daarna kwam een pauze en konden de aanwezigen koffie of frisdrank drinken. Bovendien konden ze enkele stands bezoeken. Amnesty International Hasselt was ook aanwezig. Ze hadden o.a. een schrijfactie: een brief voor de Israëlische autoriteiten. Een jonge Palestijn werd voor zijn deelname aan een vreedzame betoging tegen de politiek van nederzettingen veroordeeld tot 4 maanden gevangenis; hij wordt als gewetensgevangene beschouwd en Amnesty vraagt zijn onmiddellijke vrijlating; tijdens een eveneens vreedzame betoging tegen de recente aanval van Isräel op Gaza werden 2 Palestijnen door Israëlische veiligheidstroepen gedood; hier vraagt Amnesty een onafhankelijk onderzoek.

De brieven werden in een mum van tijd allemaal ondertekend en Amnestygroep Hasselt kan dan ook van een groot succes spreken.

Als afsluiting presenteerde Frans Swartelé van vzw Kinderrechtenhuis Alken de petitie die de deelnemende organisaties opstelden; het is een petitie, gericht aan Herman van Rompuy, waarin opgeroepen wordt tot een vreedzame en rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict.

De ongeveer 120 aanwezigen gingen rond 22.30 uur naar huis; iedereen kon op een zeer geslaagde avond terugkijken.

Voor meer info over de Hasseltse Amnestygroep: www.amnesty-hasselt.be

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio