Passagiers- en vrachtverkeer Brussels Airport blijft dalen door crisis

Print
Passagiers- en vrachtverkeer Brussels Airport blijft dalen door crisis

Passagiers- en vrachtverkeer Brussels Airport blijft dalen door crisis

De economische malaise blijft de luchthaven van Zaventem parten spelen: het passagiersvervoer daalde in november met 1,9 pct ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, maar nog dramatischer is de terugval van het vrachtverkeer: dat daalde met 17 pct.
De cijfers zijn vrijgegeven door luchthavenbeheerder The Brussels Airport Company. Enig lichtpunt in de donkere tunnel is het opstarten van een aantal nieuwe routes vanop Zaventem.

In november maakten 1.351.000 passagiers gebruik van Brussels Airport, oftewel 1.9 pct minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Wat vracht betreft, viel het verkeer ten opzichte van vorig jaar met 17 pct terug tot 34.608 ton. Voor het eerst dit jaar noteert Brussels Airport zowel een daling in volvrachtverkeer, in het vrachtvolume aan boord van passagierstoestellen en in het integratorverkeer. Deze cijfers weerspiegelen een dalende trend in de economie en liggen in lijn met de negatieve evolutie van het vrachtverkeer in heel Europa. Ook in oktober tekende Brussels Airport al gelijkaardige negatieve cijfers op in vergelijking met vorig jaar, met respectievelijk min 1,6 pct voor de passagierstrafiek en min 12,9 pct voor het cargoverkeer. Maar tegenover de algemeen licht dalende trend staat een blijvende toename van het intercontintentaal verkeer, vooral bij Brussels Airlines en andere Star Alliance carriers. Ook het lowfarevervoer blijft sterk groeien. Voorts blijkt uit de cijfers dat het aantal vliegtuigbewegingen in november is gedaald met 4,6 pct, tot 19.900. Het toenemend gemiddeld aantal passagiers per vlucht wordt verklaard door een betere bezetting van de toestellen en het gebruik van grotere vliegtuigen.