Aandeel KBC verliest ruim 7 pct

Print
Aandeel KBC verliest ruim 7 pct

Aandeel KBC verliest ruim 7 pct

Vandaag is de handel in het KBC-aandeel op de Brusselse beurs hervat, daags nadat de handel stilgelegd werd naar aanleiding van het nieuws dat de Belgische bank-verzekeraar een kapitaalverhoging van twee miljard doorvoerde om staatssteun vervroegd terug te kunnen betalen.
Het aandeel staat een half uur na beursopening op een verlies van 6,8 pct, en ging daarvoor zelfs ruim 7 pct in het rood. Het aandeel is nu 21,85 euro waard op Euronext Brussel.

Door de uitgifte maandag van 58,8 miljoen nieuwe aandelen tegen een prijs van 21,25 euro per stuk is het totale aantal KBC-aandelen gestegen met 16 pct. Op de kapitaalverhoging konden enkel institutionele beleggers, zijnde ook de referentieaandeelhouders, intekenen. Kleine beleggers konden dat niet, waardoor hun belang per definitie verwatert. De referentieaandeelhouders van KBC, zoals Cera, de Boerenbond en een aantal Vlaamse families die samen meer dan de helft van het kapitaal van de bank-verzekeraar controleren, verklaarden gisteren volledige steun voor de operatie en gingen "voor een aanzienlijk bedrag" intekenen. Vandaag bevestigde KBC Ancora evenwel dat ze niet deelnam aan de operatie "gezien de huidige schuldpositie". Daardoor daalt het belang van KBC Ancora in KBC van 22,97 pct tot 19,7 pct. Volgens informatie van De Tijd ging ook Cera (die 7,3 pct bezat) er slechts gedeeltelijk in mee, en zijn ook de families (11 pct) maar gedeeltelijk gevolgd. De Boerenbond (12,9 pct) tekende wel zelfverzekerd in. Daardoor zouden de referentieaandeelhouders hun belang zien zakken van 54,1 pct naar nipt boven of onder de symbolische helft van het kapitaal. Vrijdag was het aandeel nog 23,48 euro waard op de beurs.