Uwe en Chris 'vieren' nieuwjaar in Gambia

Print

Uwe en Chris 'vieren' nieuwjaar in Gambia

Maaseik -

Op 31 december, oudejaarsavond, zitten Uwe en Chris zes uur in het vliegtuig richting Gambia, in plaats van hier te klinken op het nieuwe jaar!

Uwe Roeder is voorzitter van de werkgroep VZW SLBS SANYANG. Samen met Hugo Vanschoonbeek en Agnes Liefsoens uit Spalbeek-Hasselt, Willy Meurs uit Bocholt en Chris Wouters vormen zij een werkgroep met als doel een schooltje in Sanyang, Gambiate helpen en de kinderen degelijk onderwijs te laten volgen.

Tijdens een vakantie zagen ze de grote nood en ze wilden daar iets aan doen. U moet de locatie niet vergelijken met onze degelijk uitgeruste en veilige schoolgebouwen in België. Vijf Afrikaanse leerkrachten wonen hier in één piepkleine donkere ruimte, geen elektriciteit, geen water, geen toilet. Ze moeten slapen en eten op de grond, want er is slechts één stoel en één zetel voor vijf volwassen mannen.

Het leek wel een‘ hondenhok’, het dak lekte, de toegangsdeur hing uit haar hengsels, het gebouwtje was totaal onderkomen en mensonwaardig. Gelukkig zal dit nu veranderen.

Gebouwd in de jaren ’60 volgens Afrikaanse normen is de school bedoeld voor 900 jongens en meisjes tussen 6 en 12 jaar. Jaren later zijn vele leslokalen niet meer toegankelijk en onbruikbaar wegens niet veilig. Goed opgleide leerkrachten komen uit de stad maar blijven niet door de slechte leefomstandigheden op school wat de leerlingen zeker niet ten goede komt Het ligt ons nauw aan het hart om de Gambiaanse kinderen kansen te geven tot onderwijs.

Mede dankzij acties en enkele sponsors kunnen ze nu aan de slag. In september 2012 vertrok Uwe voor overleg met alkalo, dorpsoudsten en schoolbestuur ,werden de eerste 6000 bouwstenen geleverd en de eerste renovatiewerken begonnen.
De ruwbouw is eind december klaar. In Afrika gaat dat allemaal vrij snel: er is geen isolatie, zolder of kelder nodig en elke dag schijnt een stralende maar knalhete zon.
Vanaf 1 januari blijven Uwe en Chris voor een tweetal maanden in Sanyang. Uwe zal er dagelijks de werken opvolgen samen met Lamin, de directeur van de school.
Uwe hoopt de start te zien van de renovatie van de eerste zes leslokalen en een nieuwe omheiningsmuur die overigens ook voorzien wordt van een fris kleurtje.
In Gambia is nu volop het droge seizoen, er kan dus flink doorgewerkt worden. De vzw SLBS SANYANG geeft zichzelf vijf jaar om haar project te zien slagen.

Daarna gaat de droom nog verder. Om de kinderen een gezonde maaltijd te kunnen aanbieden hopen we een groentetuin te kunnen aanleggen, een waterput te voorzien en een hygiënische kookruimte voor de kookmoeders. En werd onze hulp gevraagd voor de inrichting van een medisch centrum in de buurt.

Een overdekte speelruimte waar ook de mama’s hun voedselbonnen geschonken door de UNESCO kunnen inruilen, staat ook op ons verlanglijstje.

Gelukkig helpen Hugo en Agnes met het inzamelen van allerlei goederen en via Willy wordt alles in containers verscheept,midden januari komt het schip aan in de loskade. Vandaar wordt alles naar de school gebracht. We willen dan iedereen bedanken voor de hulp hoe dan ook.

De nood is groot,willen we alles verwezenlijken, hebben we nog vele financies nodig: spade, kruiwagen, zand, verfborstels, …

Na het bouwen volgt nog de infrastructuur van de leslokalen: schrijfborden, tafels, stoelen, schrijfgerief, boeken, schriften, Kortom alles wat leerlingen nodig hebben .

We hopen dat 2013 ons dat geluk mag brengen. Wij vliegen er in, letterlijk op 31 december vol enthousiasme en goede moed! Het zal hard werken zijn maar het geluk in de oogjes van de kinderen maakt het de moeite waard

Meer info kan u vinden op: www.slbs-sanyang.com
Of telefonisch:
Hugo en Agnes, Vanschoonbeek - Liefsoens: +32 11 252930
Willy Meurs: +32 475506279
Uwe en Chris, Roeder - Wouters : +32 484248606

Alle beetjes helpen: giften zijn welkom op reknr: BE53 0882 5205 0653


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio