Afsluiting Romeins DNA-project voor Alken en Wellen in Taeymanscentrum

Print
Afsluiting Romeins DNA-project voor Alken en Wellen in Taeymanscentrum

Afsluiting Romeins DNA-project voor Alken en Wellen in Taeymanscentrum

Alken -

Op 8 augustus 2012 ontving de Geschiedkundige Kring Alken een mail van de KU Leuven met de vraag om medewerking aan het DNA-project. Na een viertal maanden hard werken en opzoekingen van onze medewerkers was het dan zover.

Op vrijdag 7december zat de bovenzaal van het Taeymans centrum helemaal vol.

Niet alleen de 41 geselecteerde mensen met hun familienaam die terug gaat tot in de jaren 1550 in Alken en Wellen waren present om een DNA-staal af te staan, maar ook mensen met belangstelling voor genetisch genealogisch onderzoek.
Vooreerst sprak onze voorzitter Maurice Smeers een woord van welkom aan iedereen om vervolgens het verloop van de sprekers aan te kondigen.

Als eerste was onze medewerker Jaak Heeren aan de beurt die aan de hand van een presentatie op het scherm uiteenzette hoe onze medewerkers Jos Grosemans en Maurice Smeers uit de gichten (akten) van 1550, notariële akten en parochieregisters van omstreeks 1630-1675 en de volkstelling van 1763 de 41 personen konden selecteren.

Vervolgens nam de heer Lambert Joosten namens Familiekunde Vlaanderen het woord. Hij had het over een beter inzicht te krijgen in de historische migraties van families die aan de basis van onze huidige situatie liggen. Voor Familiekunde Vlaanderen is het Romeins-DNA-project waarmee men vandaag kennis maakt een moment van grote voldoening.

Ten slotte was dr. Maarten Larmuseau aan de beurt. Hij had het over de Y-chromosomale lijnen van onze mannelijke geselecteerden te vergelijken met de mensen van Tongeren. Op die manier is het mogelijk om historische migraties in onze genen terug te vinden en de oorsprong van de Vlaamse bevolking beter in kaart te brengen. Na de analyses in het laboratorium zal het resultaat later aan de deelnemers persoonlijk bezorgd worden.

Nadien werd van elke geselecteerde een staal van wangspeeksel afgenomen. Zij werden door de kring bedacht met een kleine attentie nl. een stamboom op A4-formaat.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio