Gents bedrijf innoveert met lichtkoepels in Marokko

Print
Het Gentse bedrijf EcoNation heeft in Marokko verscheidene contracten getekend voor het verspreiden van zijn 'LightCatcher', een intelligente lichtkoepel.

De 'LightCatcher' is ontwikkeld in samenwerking met de Gentse universiteit. Het is een lichtkoepel, uitgerust met spiegels, die het gebruik van daglicht optimaliseert.

De LightCatcher stuurt ook de belichting aan, zodat geen elektriciteit wordt verbruikt als er voldoende daglicht is. Dat laat toe energie te besparen. Het Gentse bedrjf verkocht in het laatste kwartaal 900 van de slimme lichtkoepels in België, vertelt ceo Maarten Michielssens. Het bedrijf, dat de koepels in België laat maken, ziet ook kansen op de Marokkaanse markt. Het gaat meer dan 300 van de koepels installeren bij het Marokkaanse bedrijf Aluminium Du Maroc en gaat ook samenwerken met Gemtech, de specialist in Marokko voor energie-efficiëntie. Later volgt ook een samenwerking met de Marokkaanse bank BMCE, die de 'Lightcatcher' als financieel product gaat aanbieden, waarbij de afbetaling bij de bank gebeurt op basis van de gerealiseerde energiebesparing. EcoNation maakt deel uit van de economische handelsmissie naar Marokko onder leiding van Vlaams minister-president Kris Peeters.