Eerste sporthal in Limburg met ingenieuze warmtepomp staat in Herderen

In de sporthal van Herderen, een deelgemeente van Riemst, is zopas de 'gasabsorbtiewarmtepomp' in gebruik genomen. Dankzij een geavanceerde sturing kan de gemeentelijke dienst Sport de verwarming voor hall, kleedkamers, toiletten en sanitairwarmwater flexibel aansturen volgens de bezettingsuren.

Lieve Ketelslegers

“De investering van de gaswarmtepomp levert de gemeente een jaarlijkse besparing op van 2.200 euro”, zegt Jan Peumans, schepen van Leefmilieu en Financiën.

Een gasabsorptiewarmtepomp is grotendeels vergelijkbaar met een elektrische warmtepomp. De pomp levert een enorme energiebesparing en heeft zeer korte terugverdientijd. Het is de slimme vervanger voor de hoge rendements-ketel. In tegenstelling tot de ‘gewone’ warmtepomp op elektriciteit is de gasabsorptiewarmtepomp geschikt voor hogere temperaturen (90°/70°) en haalt ze een beter rendement bij lage buitentemperaturen.

Jan Peumans, schepen van Leefmilieu en Financiën: “De gaswarmtepomp haalt z’n warmte voor een deel uit de lucht om daarmee nadien de kleedruimten en het water te verwarmen. Dat is dus gratis. Bij watertemperaturen van 50ºC of hoger is het verwarmingsrendement 140 tot 160%. Als we dat uitrekenen op jaarbasis zitten we al snel op een besparing van 2200 euro”Omdat het systeem van op afstand aanstuurbaar is, wordt er enkel nog verwarmd als er effectief activiteiten plaatsvinden in de sporthal. Een extra besparing dus.

Bert Cilissen, schepen van Sport: “De dienst Sport heeft al een 6-tal jaar aandacht voor energievriendelijke en –besparende maatregelen. Het is immers onze taak om de middelen die we ter beschikking krijgen via de belastingen zo goed mogelijk te beheren. Energiebeheer en sport staan dan ook dicht bij elkaar. Meer doen met minder middelen!”.

Mark Vos, burgemeester: “De energiekosten van onze gemeentelijke infrastructuur zijn een belangrijke recurrente kost. We hebben als beleid goed begrepen dat investeren in groene energie ons op korte termijn veel geld bespaart. Op de daken van de Technische Dienst, de school in Riemst, de Boekerij én de sporthal van Riemst liggen al een hele tjid zonnepanelen. Er zijn regenwaterputten geïnstalleerd voor de watervoorziening van de toiletten en voor de besproeiing van de tennisterreinen. Daarbovenop hebben we in 2007 al de verouderde verlichtingsarmaturen in de sporthal van Herderen vervangen voor efficiëntere en energiezuinige toestellen.”

Tegelijk met de installatie van de gasabsorptiewarmtepomp werd een supergeïsoleerd boilervat van 300 liter gekoppeld en zijn ook de douches uitgerust met watersparende sproeikoppen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio