thumbnail: null
thumbnail: null

Offerfeest

De eerste dag van het Islamitisch Offerfeest in Houthalen-Helchteren is achter de rug. De zo fel bejubelde en peperdure slachtcontainer staat hier recht tegenover mijn deur. Ik ben twee keer gaan kijken en heb gepraat met enkele moslims. Hierna volgt een ooggetuigenverslag.

Remie Timmers - Houthalen-Helchteren

Tussen een groepje geloofsgenoten staat de verantwoordelijke van de Marokkaanse gemeenschap en schudt het hoofd. Tot zijn wanhoop en tegen alle religieuze regels in is dit niet het doden van een offerdier maar een slachtpartij. Volgens de koran moet in één haal de keel overgesneden worden en geen enkel schaap mag zien dat een ander sterft. Door de gebrekkige uitrusting en de slechte opstelling moet er soms wel zeven maal “gezaagd” worden om de keel over te krijgen en elk schaap ziet van op twee meter hoe zijn voorgangers gedood worden. Vanzelfsprekend zijn de aanwezige moslims boos en ontgoocheld. De met veel bombarie door burgemeester IJzermans aangekondigde slachtcontainer voldoet helemaal niet. Van de vooropgestelde dertig slachtingen per uur worden er slechts tien gehaald met als gevolg lange wachttijden voor mensen die zo snel mogelijk terug bij hun familie willen zijn om feest te vieren.

De zwaarwegende investering- meer dan € 100.000 over drie jaar- brengt geen enkele meerwaarde. De kreunende gemeentekas zal fel lijden onder deze nutteloze aankoop, want ik kan me niet voorstellen dat dit systeem volgend jaar nog zal gebruikt worden.

Laat de moslims dan maar liever terug keren naar de traditionele thuisslachtingen met gevoel voor het welzijn van de dieren en met respect voor het milieu.