Parochie Rooierheide viert eeuwfeest

Print

Parochie Rooierheide viert eeuwfeest

Diepenbeek -

De parochiegemeenschap Rooierheide bestaat 100 jaar. De eerste aankomst van paters Passionisten op Rooierheide dateert volgens geschriften van het jaar 1912. Reden om dit 100-jarig bestaan van de gemeenschap Rooierheide onder de aandacht te brengen.

Een korte historische schets:

Jean Machiels, de auteur van het boek ‘Tussen heide en moeras’, is de best geplaatste persoon. Hij beschrijft en illustreert in zijn boek 100 jaar geschiedenis van de Diepenbeekse Hei.

In 1912 startte de orde van de paters Passionisten, met als pionier pater Leonardus, met de werken voor de bouw van kerk en scholen op Rooierheide. Belangrijke data in de geschiedenis van Rooierheide:
1915 de zusters van het heilig hart van Maria van Hannuit openden een school voor jongens en meisjes.
1928 apart onderwijs voor jongens
1933 bouw van de huidige neo-romaanse kerk
1933 – 1964 theologisch studiehuis van de paters
1956 bouw van ultra moderne parochiezaal
1958 werd Rooierheide een parochie met pater Amandus als eerste pastoor
1970 – 1995 het theologisch studiehuis wordt omgevormd tot ‘vormingscentrum’
2003 het verkoopakte van het klooster wordt getekend en de gebouwen krijgen een nieuwe bestemming ’51 serviceflats’
In 2004 kreeg pastoor Maurits een nieuwe opdracht van het bisdom. Na meer dan 90 jaar verdween de laatste pater Passionist.

Levend Rooierheide en de parochiale verenigingen van Rooierheide zetten deze gebeurtenis in de spots. Op zaterdag 27 oktober hielden wij in het Ontmoetingscentrum Rooierheide een feestelijke zitting.Om 18.30 uur zwaaide de deuren open en een aangepaste inkomhal bracht ons al dadelijk in de sfeer.

Om 19.00 uur begon de academische zitting. Louis Ercken heette de genodigden en een bomvolle zaal welkom. Het gemengd koor Royerheide o.l.v. Guy Franssen bracht enkele liederen.

Jo Luyten van KADOC (documentatie- en onderzoekscentrum voor religie, cultuur en samenleving KULEUVEN) schetste in zijn feestrede: “De invloed van kloostercongregaties op de ontwikkeling van lokale dorpsgemeenschappen, in casu de Passionisten te Rooierheide (1912-1999).” Dan ging het programma de ludieke toer op met een dansje van het 2 de leerjaar van onze Vrije Basisschool.

Even gaan onze herinneringen terug naar vorige eeuw door toneelgroep De Royerheikes
- Een typisch mijnwerkersgezin uit 1948
- Catechismusles anno 1955
- De missie prediker van Rooierheide uit 1960

Na dit ontspannend gedeelte brachten we een eresaluut aan de werkers van afgelopen 100 jaar: de paters Passionisten en de zusters van het H.Hart van Maria van Hannuit.
Pater Maurice Mazijn, laatste pastoor Passionist op Rooierheide, onthulde een gedenkplaat, een blijvende herinnering aan de belangloze inzet en werkkracht van de paters. Rooierheide kijkt dankbaar terug op het levenswerk van de paters Passionisten!

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio