Varkensvlees

Uiterst irritant vind ik de brief van Tom Luyten (13-1-05) over varkensvlees.

Dirk Geraerts - Bree

Alle inspanningen van de sector om een gezond stukje varkensvlees ,op een diervriendelijke manier gekweekt op de consument zijn bord te krijgen worden zonder pardon van de tafel geveegd.Blijkbaar blijven die paar procenten vegetariers (2 om precies te zijn) zich halsstarrig vastklampen aan het feit als zouden varkens zich tijdens hun leven in een hel bevinden,wel Mr. Luyten,ik spreek uit ervaring (run zelf een groot varkensbedrijf) niets is minder waar!.Vandaag de dag zijn varkensstallen eerder luxeoorden:computergestuurde klimaatregeling,constante temperatuur dag en nacht,bij pasgeboren biggen (kraamstal) is er zelfs vloerverwarming,de hygiene is op en top (zeugen worden zelfs gedouched voor ze gaan werpen),er bestaan zelfs waterbedden voor biggen,speelballen voor mestvarkens,kortom kosten noch moeite worden gespaard om het de varkens zo aangenaam mogelijk te maken (uiteraard ook uit economisch oogpunt)

Varkensvlees is nog nooit zo veilig en gezond geweest als vandaag ,de bedrijven staan continue onder het toezicht van een bedrijfsdierenarts. Eieren of vlees dat vandaag in stallen wordt gekweekt is zelfs veiliger dan in de vrije natuur (scharrel),vermits ze daar blootgesteld kunnen zijn aan eventuele verontreinigingen door het milieu (salmonella of dioxines veroorzaakt door de autoindustrie) idem voor groenten gekweekt in de buitenlucht,soms zie je groentetuintjes vlak naast autostrades liggen,voor zulk een kropje sla bedank ik vriendelijk!(dat laat ik over aan vegetariers).

Tot slot nog dit Mr Luyten :uit een recent onderzoek naar het imago van de landbouw bleek dat 2 op 3 vlamingen vindt dat boeren ondergewaardeerd worden en dat 8 op 10 vlamingen bewondering hadden voor de landbouw(st)ers.Zorg er in de toekomst voor dat u beter geinformeerd bent alvorens u met uw uit de lucht gegrepen onzin voor de proppen komt! zodat het imago van de landbouw zijn opwaartse trend kan verder zetten.