Kinrooi heeft vele moderne missionarissen

Print

Kinrooi heeft vele moderne missionarissen

Kinrooi -

De film Missie Congo die vorige zaterdag in de parochiezaal van Kessenich getoond werd, was een schot in de roos. Beelden van missionarissen van bij ons die zich vanuit hun geloof inzetten voor straatkinderen, ongehuwde moeders, gezondheidszorg, het onderwijs, watervoorziening en meer in Congo lieten niemand onberoerd.

Dat onze missionarissen bij de tijd zijn bewezen ook de beelden over hun strijd tegen verdroging door het planten van acacia's, hun bezorgdheid voor de klimaatsverandering en het bewust maken van de bevolking voor de gevaren van het ongebreideld houtkappen, het streven de natuurreservaten te behouden en het plaatselijke cultureel erfgoed te behouden.

Uit het panelgesprek met enkele Kinrooienaren in het tweede gedeelte van de avond onthouden we vooral dat er in onze gemeente nog heel wat mensen zijn die zich willen inzetten voor het zuiden of die anderen kunnen motiveren om initiatieven te nemen. “Moderne missionarissen” werden ze genoemd.

Zo bijvoorbeeld Gerry Bruckers uit Molenbeersel. Zij werkt als vrijwilliger voor Oxfam wereldwinkels en getuigde over de visie van Oxfam; ijveren voor een rechtvaardige wereldhandel. Zij verkocht die avond heel wat eerlijke producten.

Jacqueline Langers staat als leerkracht godsdient in de scholengemeenschap Harlindis en Relindis in Kinrooi heel dicht bij jonge mensen. Zij vertelde hoe in de school acties ontstonden voor missionarissen, maar ook voor projecten dichter bij huis: de zorgboerderij Maaseik of de kliniclowns bijvoorbeeld.

Greet Truijen getuigde over de missiewerking in Molenbeersel waar een 10-tal actieve dames activiteiten organiseren ten voordele van de missionarissen, alsook over het missiesteunfonds waar mensen geld kunnen storten voor de projecten van 4 missionarissen uit Molenbeersel.

Fien Parren uit Kessenich is iemand die erg begaan is met de problematiek van het Zuiden en zich hiervoor engageert. Zij vertelde over de inleefreizen die ze deed naar Bolivië en Palestina en bouwkampen in Peru en Laos.

Jean Rutten, voorzitter van de welzijnsraad, bracht een duidelijke visie naar voren: de welzijnsraad steunt geen grote acties als Broederlijk Delen of 11.11.11, maar wil kleine sommen geld vrij maken om eigen Kinrooise verenigingen of personen te ondersteunen die kleinschalige, maar concrete projecten voor het Zuiden willen realiseren. Helga Sleven legde uit wat men moet doen om zo’n gemeentelijke subsidie te kunnen bekomen.

Tot slot nog even vermelden dat het panelgesprek werd onderbroken door een reclameboodschap: op een ludieke manier werd aangekondigd dat de Kinrooise misdienaars binnenkort gaan sterzingen. Maar daarover verneemt u weldra ongetwijfeld meer.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio