Martinusleerkrachten ontdekken dat geluk géén toeval is!

Print
Bilzen -

Luck is an attitude! Dat leert men op Campus Martinus al jaren via talentgerichte seminaries, attitude-evaluaties, zelfevaluerende functiebeschrijvingen en positieve remediëringsacties.

Toch steekt soms ook wel eens dat negatief-controlerende, bekritiserende leraarsduiveltje de kop op.

De Martinusschool wil echter geen school zijn met de rode pen, maar een onderwijsinstelling waar méér aandacht geschonken wordt aan het positivisme en de kwaliteiten van leerkrachten en leerlingen. Gelukkig worden moet je immers leren! De school van vandaag krijgt hier een belangrijke functie te vervullen.
Tijdens de maand oktober wordt traditiegetrouw een pedagogische studiedag georganiseerd over onderwijsvernieuwingen op Campus Martinus Bilzen. Vorig schooljaar werd een positieve evaluatie aangeleerd door een team van 9 pedagogisch adviseurs, dat aangetrokken werd vanuit de centrale zetel in Brussel. Naar aanleiding van het oktobernummer van het onderwijstijdschrift Klasse, werd nu een leerrijk programma samengesteld in functie van talentontwikkeling bij jongeren en positieve klassenraadcommentaren.

Als ‘trigger’ kreeg elke leerkracht de opdracht om de meest opvallende kwaliteit of het meest gewaardeerde talent van de naaste collega te beschrijven op een sticker. Onmiddellijk was het korps hierdoor in de ‘mood’ om zichzelf te beoordelen op de roos van Leary en vijf kwaliteiten te noteren van elke student waarvan men klastitularis is. Een hele voormiddag werd ijverig gezocht naar de juiste verwoordingen van werkpunten en commentaren. Er mocht immers geen enkel negatief woord vallen of opgeschreven worden. De opdracht bleek geslaagd, want op het einde van deze actieve studiedag, was er voor elke Martinusleerling een volledige positief geformuleerde pagina aanwezig.
De opdracht van de Minister van Onderwijs is leerlingen te laten schitteren, zowel op vakinhoudelijk gebied, taalkundig vermogen als sociale vaardigheid. De Martinuscollega’s hebben deze opdracht goed begrepen: “Geluk is géén toeval, maar een keuze! En de school moet leren kiezen voor geluk”.

Elisabeth Vanrusselt


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio